11.2.16

Στόχος η άμεση επιστροφή των θεσμών...


Σε αναμονή του σήματος που θα εκπέμψει το σημερινό Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις...
16:00 ώρα Ελλάδος, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο περιθώριο της συνεδρίασης ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επαφές με τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ είναι πολύ πιθανό να δει και τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με βασικό στόχο να επιστρέψουν γρήγορα οι επικεφαλής των υεσμών στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές, για μία ακόμη φορά, την πολλοστή τον τελευταίο μήνα, ότι βασικός στόχος του Μαξίμου παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για τον κ. Τσίπρα και για πολλούς εντός της κυβέρνησης οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι ένας, αν όχι ο πιο βασικός, από τους λόγους που υπάρχει καθυστέρηση.
Και μπορεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν της έχουν ζητηθεί νέα μέτρα, ούτε φυσικά μείωση συντάξεων, η διαπραγμάτευση όμως διεξάγεται επί τη βάση του δημοσιονομικού κενού το οποίο παραδέχεται η Κομισιόν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη τοποθέτηση για τις προτάσεις της και η πλευρά των θεσμών δηλώνει ότι δεν έχει κοστολογημένες προτάσεις. Πρόκειται για το γνωστό «κρυφτό» μεταξύ δύο πλευρών, οι προτάσεις των οποίων εμφανίζουν μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις, τις οποίες καμία από τις δύο δεν θέλει να δημοσιοποιήσει πρώτη.
Ωστόσο η Αθήνα είναι εκείνη που βιάζεται για πολιτικούς κυρίως λόγους αλλά και για οικονομικούς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ οι θεσμοί, σε μια επανάληψη της περσινής διαπραγμάτευσης, γνωρίζουν ότι κάθε μέρα που περνά αυξάνει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: