10.2.16

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το προσφυγικό...

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το προσφυγικό - Τι προβλέπει

Δομές τριών τύπων προβλέπει το νομοσχέδιο για την διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση, όπως...
εξάλλου, είχε προαναγγείλει και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σαν πρώτη δομή ορίζονται τα hot spots, ως σημεία αρχικής καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Η ίδρυση των κέντρων αυτών θα γίνεται, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, σε συνοριακές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες εισέρχονται χωρίς νόμιμες διατυπώσεις οι πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση κέντρων και στην ενδοχώρα ή κινητών hot spots, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι δεν μπορούν να καταγραφούν στα ήδη υπάρχοντα κέντρα.

Σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, οι μετανάστες θα μένουν σε αυτά ''σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους'' έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από 3 έως 25 ημέρες.

Όπως επίσης προβλέπει το σχέδιο νόμου, επίκειται η δημιουργία δομών φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο. Αυτές θα είναι δομές στα πρότυπα των στρατοπέδων σε Σχιστό και Σίνδο. Πρόκειται για ανοικτές, αλλά φυλασσόμενες από την ΕΛ.ΑΣ. δομές.

Αντίστοιχες δομές φιλοξενίας θα γίνουν και για όσους βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής ή τελούν υπό καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης, ενώ θα υπάρξουν και τα προαναχωρησιακά κέντρα (π.χ. Αμυγδαλέζα, Κόρινθος) για εκείνους που θα υπάγονται σε καθεστώς αναγκαστικής επιστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: