26.2.16

Αισχροκερδείς τραμπούκοι...

Νίκος Πουτσιάκας

Με ραγισμένα πλευρά και αρκετούς μώλωπες κατέληξε ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, εκλεγμένος με τους Οικολόγους Πράσινους, Νίκος Πουτσιάκας, ύστερα από...
επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή των Τεμπών από ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου και τρία ακόμη άτομα, επειδή κατήγγειλε αισχροκέρδεια και προσπάθησε να βοηθήσει τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες προσφέροντάς τους λίγα τρόφιμα.

Οταν έφτασε στο σημείο, υπήρχαν σταθμευμένα 3-4 λεωφορεία με κόσμο, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν άλλα τόσα οχήματα, με αποτέλεσμα ο συγκεντρωμένος κόσμος να υπολογίζεται περίπου στα 500 άτομα. Αφού συνομίλησε με ορισμένους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και με τους οδηγούς των λεωφορείων, διαπίστωσε ότι το κατάστημα που λειτουργεί εκεί εκμεταλλευόταν την κατάσταση των μεταναστών, πουλώντας προϊόντα σε πολύ υψηλότερη τιμή από το κανονικό.

«Οταν ρώτησα τον υπεύθυνο του καταστήματος, μου είπε ότι δεν με αφορά και ότι θα κάνει ό,τι θέλει αυτός. Μάλιστα κοκορευόταν ότι πουλάει το μπουκάλι δύο ευρώ τη στιγμή που στην Ειδομένη το δίνουν τέσσερα! Τον σιγοντάριζε και μία γυναίκα η οποία μου έλεγε: «Πολλά είναι; Ελα να σκουπίσεις τα σκατά τους από την τουαλέτα λοιπόν!»», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Πουτσιάκας.

Λίγη ώρα μετά έφτασαν στο σημείο τέσσερα άτομα από τη Λάρισα, που γνώριζε ο Ν. Πουτσιάκας, και οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία άρχισαν να μοιράζουν τρόφιμα στο συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης τούς προπηλάκισε, αποκαλώντας τους «αλήτες», ενώ ένας δεύτερος άντρας επιχείρησε να επιτεθεί στον Ν. Πουτσιάκα, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο.

«Απομακρυνθήκαμε και μπορέσαμε να μοιράσαμε όλα τα τρόφιμα. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, δεχθήκαμε άγρια επίθεση. Ο ιδιοκτήτης, με έναν άντρα και δύο γυναίκες, άρχισαν να με χτυπούν. Δέχθηκα δυνατές γροθιές και κλοτσιές στα πλευρά. Η μία γυναίκα έβριζε ασύστολα, ενώ η άλλη με τραβούσε από τα ρούχα και με χτυπούσε με γονατιές.

Παρενέβησαν οι πρόσφυγες και τα άτομα που είχαν έρθει από τη Λάρισα και έτσι μπόρεσα να ξεφύγω», μας λέει ο Ν. Πουτσιάκας, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία αστυνομική παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι σε κοντινή απόσταση βρισκόταν μία κλούβα της αστυνομίας.

Ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας προσήλθε στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και του έγιναν όλες οι εξετάσεις, χωρίς να διαπιστωθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός, ενώ αργότερα έδωσε κατάθεση για το συμβάν στο Α.Τ. Περιφέρειας Λάρισας. Για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ενώ ακολούθησε και γραπτή καταγγελία στη Διεύθυνση Εμπορίου. Ο ίδιος μάς λέει ότι πιθανότατα θα κινηθεί και νομικά.

«Νομίζω ότι το περιστατικό αποτυπώνει από μόνο του αρκετές παθογένειες του ελληνικού κράτους και μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει περίπτωση να συνέβαιναν ανάλογα περιστατικά εάν λειτουργούσαν, έστω και στοιχειωδώς, οι θεσμοί; Τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπίζονταν πάραυτα είτε από τους οργανωμένους δημόσιους φορείς ή από τη συγκροτημένη κοινωνία των πολιτών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ν. Πουτσιάκας.

«Απ’ ό,τι φαίνεται, συνεχίζουμε με βερμπαλισμούς και κούφια λόγια. Ομως τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένους, πρακτικούς τρόπους. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, είτε επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση είτε λόγω ανικανότητας. Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα. Οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσα συμβαίνουν στον τόπο μας είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και δεν πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από το κεντρικό κράτος.

»Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, με οδηγό τόσο τις πανανθρώπινες αξίες του ανθρωπισμού όσο και με την έγνοια να μην αναπτυχθούν φοβικές και μισαλλόδοξες στάσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται η άμεση θεσμική θωράκιση της χώρας, η οποία θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, μεριμνώντας ισομερώς για τον καθένα και χωρίς κανένα διαχωρισμό και διάκριση».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: