7.2.16

Στο μυαλό του Γκλεν Κιμ...

Εχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τους πλέον ανορθόδοξους τρόπους. Ο ρόλος που έχει αναλάβει, άλλωστε, του επιβάλλει να κινείται στο «παρασκήνιο» και να...
μην εκφέρει δημόσια άποψη για τα τεκταινόμενα.

Ο Γκλεν Κιμ, που τα μέσα ενημέρωσης του έχουν αποδώσει χαρακτηρισμούς όπως «ο μυστηριώδης Κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη», παρακολουθεί τα όσα γράφονται γι’ αυτόν και ενίοτε χαμογελά.

Αλλες φορές μοιάζει προβληματισμένος για καταγγελίες που, όπως λέει, δεν έχουν καμία λογική ή μοιάζουν αποπροσανατολιστικές.

Πρώτα πρώτα, ο Γκλεν Βίκτορ Κιμ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, δεν είναι Κορεάτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ από γονείς με καταγωγή από την Κορέα, ενώ σήμερα ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Σπούδασε αρχικά Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Rice του Χιούστον και έπειτα έλαβε το μεταπτυχιακό του στο London School of Economics στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και στην Πολιτική Οικονομία.

Επί 21 χρόνια θήτευσε σε διάφορες θέσεις της Lehman Brothers στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Λονδίνο, με επίκεντρο την παροχή συμβουλών για τις δημόσιες επενδύσεις και τη διαχείριση χρέους.

Ο ρόλος του στον ESM

Τον Οκτώβριο του 2010 προσελήφθη στρατηγικός σύμβουλος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση του EFSF και του ESM. Κατόπιν προσελήφθη το 2012 από την επενδυτική τράπεζα Moelis & Company με έδρα το Λονδίνο, όπου παρέμεινε δύο χρόνια, ενώ παράλληλα βρέθηκε στη συμβουλευτική επί των επενδύσεων LJ Capital, ενώ το 2014 προσελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών της Ισλανδίας ως ειδικός σύμβουλος στην επιτροπή για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Την Αθήνα την επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 2001, κρατώντας επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και τα επόμενα χρόνια.

Βρέθηκε στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ύστερα από μέριμνα του πρώην Υπουργού Οικονομικών.

Η θητεία του Κιμ Γκλεν στη Φρανκφούρτη θεωρήθηκε σπουδαίας σημασίας, ώστε να κρατηθεί ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και άντλησης ενημέρωσης από την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το βιογραφικό του είναι, λοιπόν, πλούσιο, ενώ οι θέσεις στις οποίες βρέθηκε του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και να συνεργαστεί με όλους τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας, από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέχρι την Κριστίν Λαγκάρντ.

Γι’ αυτό και βρέθηκε ανάμεσα στην αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες κατά τις κρίσιμες 17ωρες διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί απέχει από αυτήν της παραδοσιακής πολιτικής στην Ελλάδα, γεγονός που αναγνωρίζει.

Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του: να «μεταγλωττίζει» τις πολιτικές αποφάσεις των υπουργών και της κυβέρνησης στη γλώσσα των θεσμών και των επενδυτών, να συλλέγει πληροφορίες από την «απέναντι πλευρά», να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση των σκοπών που θέτουν οι πολιτικές αποφάσεις και να παίζει μερικές φορές και τον ρόλο του «δικηγόρου του διαβόλου».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Σβέρκου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: