31.3.16

Κατά της συμφωνίας οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ...

Κατά της συμφωνίας οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ: «Μετατρέπεται το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό θέμα»


«Μετατρέπεται το προσφυγικό σε ελληνοτουρκικό θέμα»...

Την κάθετη αντίθεσή της στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό διατυπώνει η ομάδα «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βέλη κατά της Ευρώπης.

Η...
συμφωνία, όπως αναφέρει η πρωτοβουλία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο ακόμη και έναντι του πρόσφυγα, υπονομεύει στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης και μετατρέπει το προσφυγικό από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα  σε ελληνοτουρκικό».

«Η κυρίαρχη Ευρώπη, που έχει σοβαρές ευθύνες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ, συνεπώς και την προσφυγική κρίση και το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, κλείνει τις πόρτες της –η κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο– ενισχύοντας, εκ των πραγμάτων, την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική» αναφέρουν οι «53+» και συνεχίζουν:

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες  λογικές κλεισίματος, που εκφράζει η πρόσφατη συμφωνία,  όπως είναι αντίθετα και μια σειρά κόμματα και συλλογικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς, των πράσινων κομμάτων, αλλά και διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πλήθος αλληλέγγυων.

Η πρωτοβουλία τονίζει πως «απαιτείται, αμέσως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένα και σε κατοικίες, ώστε και οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς, έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία και με απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα και τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Όλα αυτά θα συντελέσουν ώστε οι τοπικές κοινωνίες, και με την συνδρομή της Τ.Α, στην ομαλή ένταξη, μακριά από λογικές και πρακτικές κέντρων κράτησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε αυτήν την λογική, εικόνες μεταφοράς προσφύγων ή μεταναστών με χειροπέδες, προφανώς είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες».

«Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να λειτουργούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής, για τα οποία δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί διαδικασίες που να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων (ενίσχυση υπηρεσίας ασύλου, συγκρότηση δεύτερου βαθμού για την εξέταση προσφυγών, επαρκής χρόνος εξέτασης των αιτήσεων –είναι προφανές ότι οι  δεκατέσσερις μέρες δεν αρκούν–,  χωρίς παρεκκλίσεις από τον ισχύοντα σήμερα νόμο, νομική στήριξη, διερμηνείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά» σημειώνει η ομάδα των «53».

Δεν υπάρχουν σχόλια: