2.3.16

«Ανατολίτικο παζάρι»…



…για το προσφυγικό, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής…

Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο για το προσφυγικό το παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η ΕΕ ζητάει...
να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα σε κάτω από 1.000 την ημέρα και σε αντάλλαγμα θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν ανθρώπους απευθείας από την Τουρκία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 την ημέρα.

Σε αντάλλαγμα η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Γερμανία, η χώρα στην οποία επιδιώκουν να φτάσουν οι περισσότεροι από τους μετανάστες, επιδιώκει να μειωθούν οι καθημερινές αφίξεις «σε τριψήφιο αριθμό, όχι τετραψήφιο» ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Αυτός ο τρόπος μετεγκατάστασης θα έστελνε ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στη θάλασσα και χωρίς να εγκλωβίζονται στα σύνορα, τα οποία κλείνουν πολλές χώρες με ταχύτατο ρυθμό, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μια κίνηση αν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα σε λιγότερες από 1.000 ημερησίως», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Εφόσον περιοριστούν οι ροές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλει στην Τουρκία χρήματα για τη στέγαση των Σύρων και άλλων προσφύγων, με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία»δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: