17.3.16

Ασφαλιστικό: Όλα τα θέματα ανοιχτά...

Ασφαλιστικό: Όλα τα θέματα ανοιχτά - Νέα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι

Νέα συνάντηση σήμερα το μεσημέρι

Δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού το ΔΝΤ και εμφανίζεται με ακραίες θέσεις ζητώντας επί της ουσίας συντάξεις πείνας για τα...
χαμηλά εισοδήματα και μειωμένη Εθνική Σύνταξη μετά από 20 χρόνια εργασίας.

Το αδιέξοδο που καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό έχει τη σφραγίδα του ΔΝΤ, καθώς οι θέσεις του ήταν ιδιαίτερα σκληρές και σε μεγάλη απόσταση σε σχέση και με τους ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Αναλυτικά, στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης το ΔΝΤ ζήτησε τη χορήγηση 320 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το ποσό θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 384 ευρώ και χαμηλότερα από τα 19 έως τα 15 έτη ασφάλισης με μείωση κατά 1/20 προκειμένου να διαμορφωθεί από 288 ευρω έως 369 ευρώ.

Ακραία ήταν η θέση του ΔΝΤ και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα ζήτησε τα ποσοστά να ξεκινούν από 0,5% για τα 15 χρόνια ασφάλισης, ενάντι 0,8% που προβέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας δέχθηκε την πρόταση των δανειστών για μεγαλύτερη αναλογικότητα εισφορών - παροχών. Ετσι τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι αυξημένα ανάμεσα στα 25 και τα 35 χρόνια ασφάλισης και θα φθάσουν στο 2,2% αντί 2% στα 40 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο δεν συζητεί τα χαμηλά ποσοστά στις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις καθώς τονίζει ότι έτσι αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων.

Μεταξύ των δυο πλευρών θα υπάρξει νέο ραντεβού σήμερα το μεσημέρι (13.00) προκειμένου να γυφυρωθούν οι διαφορές κυρίως στην Εθνική Σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ αγεφύρωτες φαίνονται οι διαφορές στις Επικουρικές και θεωρείται απίθανο να κλείσουν σήμερα.

Για τις Επικουρικές το ΔΝΤ δεν δέχεται να συζητηθεί η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στο δημοσιονομικό σκέλος να να αποφευχθούν οι πολύ μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αν όχι και στις κύριες, όπως πιθανότατα στοχεύει η λογική του.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: