29.3.16

Ικανοποίηση της Κομισιόν...



...για τη μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο...

Λιγότερες από 1.000 είναι πλέον οι ημερήσιες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000 ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

«Αυτή η...
μικρή μείωση είναι ενθαρρυντική», σημείωσε η ίδια εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τις επιστροφές προσφύγων μεταναστών στην Τουρκία, η κ. Μπερτό είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου άλλες 71.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας «ένας προς έναν») στις 4 Απριλίου.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.

Σχετικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο». Προσέθεσε, δε, πως οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».


Η Τουρκία, από την άλλη, συνέχισε, καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Σύμφωνα με την κ. Μπερτό, στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα για αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται, «ως ύστατη λύση».

Κληθείσα δε, να σχολιάσει την αποχώρηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hot spots, καθώς αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η Ν. Μπερτό επανέλαβε πως η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και την υποχρέωση για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Προσέθεσε επίσης πως η συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «αναμένεται να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: