15.3.16

Μικρά εισοδήματα, μεγάλες φουρτούνες...

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Με έξτρα φόρους, ακόμη και για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδήματα της τάξης των...
7.272 ευρώ τον χρόνο ή 606 ευρώ τον μήνα, οδηγούν οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές στο φορολογικό πεδίο οι οποίες κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα. Οι θεσμοί εμμένουν στην πρότασή τους για «κούρεμα» του σημερινού αφορολογήτου των 9.545 ευρώ, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο. Οι δύο πλευρές έχουν φτάσει στα άκρα, από τη στιγμή που οι πιστωτές, και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, πιέζουν για μεγαλύτερες παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε να προκύψει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα για όσους εργαζόμενους έχουν από 25 έως 35 έτη ασφάλισης.

Οπως οι ίδιοι έχουν διαμηνύσει, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες συντάξεις. Μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 900 εκατ. (σ.σ. ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015) και αναζητούνται άλλα τόσα, κυρίως από τις κύριες συντάξεις.

Πρόκειται για αλλαγές που θα αναγκάσουν εκατομμύρια φορολογούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και για τον λόγο αυτό οι νέες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες. Από την έκβασή τους θα διαφανεί αν τελικά η Αθήνα οδεύσει σε συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τις 25 Μαρτίου ή οι συζητήσεις με τους πιστωτές καταλήξουν σε «ναυάγιο».

Η ατμόσφαιρα πάντως στο «Χίλτον» όπου διεξάγονται αυτές οι συζητήσεις παραμένει ηλεκτρισμένη, από τη στιγμή που συμβιβαστική λύση πάνω στα επίμαχα ζητήματα (νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέες φορολογικές κλίμακες για εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης, πρόσθετα μέτρα τριετίας 2016-2018 και διαχείριση «κόκκινων» δανείων) δεν φαίνεται να υπάρχει για την ώρα.

Κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να «παντρέψουν» τις προτάσεις τους πάνω στο φορολογικό, όπου το κουαρτέτο ζητάει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα πλήξουν τη «μαρίδα» των μισθωτών - συνταξιούχων, οι οποίοι αποτελούν όμως και την πλειονότητα των φορολογούμενων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει με νέα αντιπρόταση σε μια προσπάθεια να κάμψει τις πιέσεις των δανειστών για μικρότερο αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 7.000 έως 8.000 ευρώ έναντι 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: