3.3.16

Ξαναχτύπησε…

Σόιμπλε: Το προσφυγικό δεν είναι δικαιολογία για τη μη εφαρμογή του μνημονίου


«Το προσφυγικό δεν είναι δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων», λέει ο Σόιμπλε…

Τι είπε για τον διάλογο που είχε με τον Τσίπρα...

Και ότι τον είχαμε χάσει…
Μετά από αρκετό καιρό σιωπής, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετήθηκε επί του ελληνικού προγράμματος, διαμηνύοντας πως το προσφυγικό δεν είναι δικαιολογία για να μην τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

«Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί (...) επειδή μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτελέσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», είπε ο Σόιμπλε από το Λονδίνο και συνέχισε:

Γνωρίζω πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της επιπρόσθετης προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά (η Ελλάδα) έχει συμφέρον να μην (...) χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση για να μην τηρήσει τις συμφωνίες για την αξιολόγηση.


Με αυτή την αποστροφή ο Σόιμπλε φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του από τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ότι το Βερολίνο πρόκειται να μαλακώσει τη στάση του όσον αφορά τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης. 

Ο ΥΠΟΙΚ διηγήθηκε και μία στιχομυθία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμα αναλάβει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Κατά τα λεγόμενα του Σόιμπλε, ο Τσίπρας του είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Τότε του είχα απαντήσει: Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με», επεσήμανε και συνέχισε:

Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: