16.3.16

Ο Τουσκ συνδέει το Κυπριακό...

Ο Τουσκ συνδέει το Κυπριακό με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

...με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό...

Άμεση σύνδεση της προόδου των συνομιλιών για το Κυπριακό με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή προς τους 28 ηγέτες ενόψει της τακτικής και κρίσιμης αυριανής...
Συνόδου Κορουφής.

«Για να προετοιμάσω τη Σύνοδο, είχα εντατικές συνομιλίες στη Λευκωσία και την Άγκυρα χτες. Όταν έχουμε να κάνουμε με την ενταξιακή διαδικασία [στην ΕΕ], η πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία επανενεργοποίησης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, η οποία προεκτείνεται μακρύτερα από το θέμα της μετανάστευσης, ώστε αυτή η διαδικασία να καταστεί επίσης μία ευκαιρία για να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Μόνο εάν αυτό καταστεί εφικτό, μπορούμε να προχωρήσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Κατά τα άλλα, ο Τουσκ αναφέρει πως διαπραγματεύτηκε βάσει της εντολής που έλαβε από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, και ειδικότερα με κατευθυντήρια γραμμή τα όσα αναφέρουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της ΕΕ. «Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος: Μία συμφωνία αποδεκτή από τα 28 κράτη – μέλη, και από τους τούρκους εταίρους μας. Σημειώνεται πρόοδος [στις διαβουλεύσεις] αλλά μένουν πολλά να γίνουν», αναφέρει.

Επίσης σημειώνει πως ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να λυθούν ώστε να επέλθει συμφωνία είναι μακρύς και υπογραμμίζει πως η απόλυτη προτεραιότητα είναι να αποτραπούν νέες χερσαίες ή θαλάσσιες προσφυγικές διαδρομές από την Τουρκία προς την ΕΕ. «Και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην πρακτική εφαρμογή του νέου μηχανισμού επανεισδοχής, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και εάν καταστεί απαραίτητο μέσω άμεσης βοήθειας από τα κράτη μέλη» υπογραμμίζει ο Τουσκ και συνεχίζει αναφορικά με την οικονομική βοήθεια που θα λάβει η Άγκυρα:

Ακόμα μία προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται υπό προστασία στην Τουρκία, αλλά και να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της εθελοντικής μετεγκατάστασης. 

Η Σύνοδος Κορυφής θα αρχίσει αύριο στις 16:00 ώρα Βρυξελλών (17:00 ώρα Ελλάδας), και θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία. Η συζήτηση για το προσφυγικό και τη συμφωνία με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στο δείπνο εργασίας. «Πρέπει να  προβούμε σε απολογισμό της κατάστασης στον Δυτικό Βαλκανικό Διάδρομο, έπειτα από την κοινή απόφασή μας να δώσουμε τέλος στις ακανόνιστες ροές την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης και την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής στο πρωινό, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: