17.3.16

Τα «αγκάθια» για την συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας...


Την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «με την Κύπρο και όχι απέναντι στη Κύπρο», σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, συζήτησαν ο...
πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, στα γραφεία του δεύτερου, στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φράση αυτή αποτελεί το κλειδί όλων των διεργασιών τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι κυπριακές ενστάσεις είχαν προβληθεί τις προηγούμενες μέρες ως «ένας από τους βασικούς λόγους για μη επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία», όμως κάτι τέτοιο απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Νωρίτερα χθες η Κομισιόν, έλαβε απόφαση στο κολέγιο των επιτρόπων, να μην πραγματοποιήσει «εκπτώσεις» σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, όχι μόνο για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αλλά και για το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ο πρώτος αντιπρόεδρος Τίμερμανς, εξηγούσε ότι «αν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση της βίζας σύντομα, τότε πρέπει να βιαστεί να νομοθετήσει τα 72 προαπαιτούμενα». Επιπλέον εξηγούσε ότι «η Τουρκία δεν είναι τεχνικά έτοιμη για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα». Διπλωματικές πηγές ήδη διοχετεύουν στον Τύπο την πληροφορία, ότι «η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να δώσει στην Τουρκία πολύ λιγότερα από όσα περιμένει».

Ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ ζητούσε τη σύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την επίσημη επιστολή πρόσκλησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επισημαίνει ότι είχε εκτεταμένες συναντήσεις για την προετοιμασία της Συνόδου στην Λευκωσία και την Άγκυρα και λέει χαρακτηριστικά «έχω την πεποίθηση ότι οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουμε την επανενεργοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, πέραν του μεταναστευτικού, ώστε η διαδικασία να γίνει μια ευκαιρία για την υποστήριξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού». «Μόνο αν αυτό καταστεί δυνατό, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Κατά συνέπεια, τα αγκάθια που θα πρέπει να ξεπεραστούν θα είναι μεν πολλά, αλλά τα περισσότερα θα προέλθουν από το εσωτερικό της Ένωσης.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει η κατανομή των ποσοστώσεων για την μετεγκατάσταση των μεταναστών, η Γαλλία θα έχει ενστάσεις για το πόσους θα πάρει (βάζει την οροφή στους 30.000), η Βουλγαρία θέλει να ισχύσει για αυτήν ότι και για την Ελλάδα, η Αυστρία θέτει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μετεγκατάσταση. Η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να συμμετέχει καθόλου κ.ο.κ.

Οι «28» θα τα συζητήσουν όλα αυτά κατά τη διάρκεια του δείπνου και το πρωί της Παρασκευής σε πρόγευμα εργασίας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου και αναμένουν να επικυρώσουν την κοινή ανακοίνωση με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Τουσκ, φρόντισε πάντως να δώσει τα κείμενα εγκαίρως στους διπλωμάτες των κρατών - μελών για τεχνική προετοιμασία. Στην παρούσα φάση, η λογική της ανακοίνωσης της 7ης Μαρτίου, υπάρχει αυτούσια και στα κείμενα της 17ης Μαρτίου.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: