22.3.16

Συναγερμός στην Ευρώπη…



…μετά το νέο χτύπημα στις Βρυξέλλες… 

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ευρώπη, μετά το νέο χτύπημα στις Βρυξέλλες, που συγκλόνισε τη γηραιά ήπειρο και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας.

Πάγωσαν...
για την ώρα οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τις Βρυξέλλες καθώς οι Αρχές ενίσχυσαν τον βαθμό συναγερμού στο μέγιστο.

Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η έδρα των βασικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τα γραφεία του ΝΑΤΟ, ενώ ενισχύθηκαν και τα μέτρα στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga. 

Στις Βρυξέλλες είναι κλειστά το αεροδρόμιο, το μετρό και όλοι οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στην πρωτεύουσα, ενώ δεν κινούνται ούτε λεωφορεία ούτε τραμ.

«Όλο το δίκτυο είναι κλειστό αυτή την ώρα» ανακοίνωσε ο δημόσιος φορέας μεταφορών στις  Βρυξέλλες.

Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζάβεντεμ θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τετάρτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο Twitter.

Ήδη έχουν ακυρωθεί εκατοντάδες πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν ή να απογειωθούν από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε ενίσχυση των μέτρων.

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ και Χίθροου στο Λονδίνo, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και της Μόσχας αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας.

Ειδικά στη Βρετανία μετά τη σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, έγινε γνωστό ότι έχουν αυξηθεί τα μεέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και σε νευραλγικά σημεία στο Λονδίνο. Ακόμη δήλωσε ότι οι αστυνομικές Αρχές είναι στη διάθεση των βελγικών για συνεργασία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών, η British Airways και Lufthansa επιβεβαίωσαν την ακύρωση για σήμερα όλων των πτήσεων από και προς τις Βρυξέλλες.

Η Delta Air Lines και η United Airlines προχώρησαν σε εκτροπή των πτήσεών τους μετά τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, ενώ η ιρλανδική Ryanair ακύρωσε όλες τις πτήσεις που είχαν προορισμό τους το συγκεκριμένο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Η Delta ανακοίνωσε ότι έγινε εκτροπή της πτήσης DL42 από τη Νέα Υόρκη για Βρυξέλλες προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ενώ η πτήση DL80 από την Ατλάντα προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

Η United Airlines, που είχε δύο πτήσεις σήμερα το πρωί με προορισμό τις Βρυξέλλες, είπε ότι η πτήση από την Ουάσινγκτον αφίχθη στις 07:01 τοπική ώρα και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά. Η δεύτερη πτήση από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ εξετράπη προς άλλο προορισμό, ο οποίος δεν έγινε γνωστός.

Σύμφωνα με την United, όλες οι υπόλοιπες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανεστάλησαν μέχρι νεωτέρας.

Η Ryanair είπε ότι οι πτήσεις της από και προς το αεροδρόμιο Σαρλουά των Βρυξελλών διεξάγονται κανονικά, αν και με κάποιες καθυστερήσεις

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στο Παρίσι παραμένουν ανοιχτοί αλλά υπάρχει έντονη παρουσία της αστυνομίας στον κεντρικό σταθμό Gare du Nord, απ’ όπου διέρχονται τα τρένα της Eurostar που συνδέουν το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες. Όλα τα δρομολόγια ακυρώθηκαν για σήμερα.

Αντίστοιχα διακόπηκαν τα δρομολόγια και της σιδηροδρομικής εταιρείας υπερταχειών Thalys.

Στην Ολλανδία, όπως μετέδωσε το Reuters, η αστυνομία αύξησε τις περιπολίες και κάνει πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορά της με το Βέλγιο.

Ταξιδιώτες που πέρασαν από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ανέφεραν καθυστερήσεις και έντονη παρουσία της αστυνομίας. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο οι Αρχές αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τη λήψη περαιτέρω μέτρων αλλά διατήρησαν το εθνικό επίπεδο συναγερμού μια βαθμίδα κάτω από το υψηλότερο επίπεδο.

«Παίρνουμε επιπλέον μέτρα ασφαλείας προληπτικά» ανέφερε η ολλανδική Αντιτρομοκρατική σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: