...σημαίνει υγιές βάρος...
Ακόμη και η ελαφρύτερη μορφή άσκησης, δηλαδή να κινούμαστε με τα μέσα μεταφοράς, αντί για το αυτοκίνητο, μπορεί να βελτιώσει το βάρος μας, ειδικά αν βρισκόμαστε στη...
μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων.
Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υπό την δρα Έλεν Φλιντ, διαπίστωσαν πως όσοι μεσήλικες πάνε στη δουλειά με ποδήλατο, με τα πόδια ή με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, έχουν υγιέστερο βάρος.
Όπως έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα με αυτό το αντικείμενο -μελετήθηκαν στοιχεία για περισσότερα από 150.000 άτομα-, άνθρωποι ηλικίας 40 έως 69 ετών που δεν θέλουν να παχύνουν, θα πρέπει να προτιμούν να πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους όχι με το αυτοκίνητο, αλλά κάνοντας ποδήλατο, περπατώντας.
Πάντως, αν η δουλειά τους είναι μακριά και δεν επιτρέπει περπάτημα ή ποδήλατο τότε οι επιστήμονες συνιστούν να πηγαίνουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της βρετανικής επιστημονικής έρευνας που συσχέτισε τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά με την κατάσταση της υγείας και το βάρος, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό για θέματα ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology».
Ποδήλατο, το ιδανικό
Σύμφωνα με τη μελέτη, η καλύτερη λύση μετακίνησης στη δουλειά όσον αφορά το σωματικό βάρος είναι το ποδήλατο. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ένας μέσος 53χρονος με βάρος 86 κιλά είναι πέντε κιλά πιο ελαφρύς από έναν συνομήλικό του που οδηγεί καθημερινά, ενώ μια μέση 52χρονη βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα ίδια ηλικίας που πάει στη δουλειά της με το αυτοκίνητο.
Μετά το ποδήλατο, το περπάτημα για τη δουλειά είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τη μείωση του βάρους. Φυσικά, η απόσταση έχει τη σημασία της. Τόσο για το ποδήλατο όσο και για το περπάτημα, όσο πιο μακριά βρίσκεται η δουλειά κάποιου τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος όσον αφορά τη μείωση του βάρους του.
Πάντως, ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο, τραμ, μετρό) είναι καλύτερη από την καθημερινή οδήγηση με το Ι.Χ.
Ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παίζει τον θετικό ρόλο της στον έλεγχο της παχυσαρκίας.
Φυσικά, το ίδιο ισχύει για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. μέχρι/από τον σταθμό του μετρό).
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου