11.3.16

Συζήτηση για έξοδο από το ευρώ...



στο φινλανδικό κοινοβούλιο...

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα συζητήσει εντός των επόμενων εβδομάδων το αν θα πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να βγει από την...
Ευρωζώνη, μετά το αίτημα που υποβλήθηκε για το ζήτημα και συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

Οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 53.000 και, πλέον, ζητείται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη ή όχι.

«Δεν έχουμε ορίσει την ημερομηνία, όμως προκαταρκτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας (του κοινοβουλίου), τις επόμενες εβδομάδες», είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κοινοβουλίου Γιοχάνα Σαρχιμάα.

Η φινλανδική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0,4% πέρσι, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης, καθώς δέχτηκε πλήγματα λόγω του υψηλού εργατικού κόστους, της παρακμής της εταιρείας επικοινωνιών και τεχνολογίας Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία.

Εσωτερική υποτίμηση

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση επιχειρεί να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές μέσω μιας «εσωτερικής υποτίμησης» που περιλαμβάνει και περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο πάντως, δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 64% των Φινλανδών θέλει να διατηρήσει η χώρα το ευρώ και να παραμείνει στην Ευρωζώνη , όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση συνασπισμού.


thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: