5.3.16

Χαμηλώνει τους τόνους για το προσφυγικό...

Το Βερολίνο θεωρεί το προσφυγικό διαχειρίσιμο και ζητά από την Αθήνα να φιλοξενήσει 50.000 άτομα

...το Βερολίνο...

Διαχειρίσιμο θεωρεί το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα το Βερολίνο, και όπως προκύπτει σήμερα από τις τοποθετήσεις τόσο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, όσο...
και του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ζητάει από την Αθήνα να ετοιμάσει χώρους φιλοξενίας για 50.000 πρόσφυγες.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag η Μέρκελ υπενθυμίζει ότι βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα πρέπει να «παράσχει κατάλυμα σε 50.000 πρόσφυγες, ως τα τέλη του 2015». Μάλιστα, η καγκελάριος κάνει λόγο για καθυστερήσεις που πρέπει να λυθούν:

Η καθυστέρηση πρέπει να λυθεί τώρα και ταχύτατα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγασή του.

Επαναλαμβάνει ταυτόχρονα τις εκκλήσεις της για βοήθεια προς την Ελλάδα. «Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως αυτό που έχει ανάγκη είναι η βοήθειά μας, και η ΕΕ πρέπει και θα σταθεί αλληλέγγυα στη χώρα» σημειώνει η κ. Μέρκελ.

Επίσης, αφήνει αιχμές κατά της Αυστρίας, των βαλκανικών κρατών και της ομάδας του Βίσενγκαρντ, λέγοντας πως  με την απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα, έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών  της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ σε ξεχωριστή συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse,  απορρίπτει την ιδέα που διατύπωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, δηλαδή να παραλαμβάνει η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση», εκφράζει την άποψη ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: