17.4.16

Διάσωση 116 προσφύγων στη Μεσόγειο...

Διάσωση μεταναστώνΑνάμεσα στους 116 πρόσφυγες που διασώθηκαν βρίσκονταν «20 γυναίκες και ένα παιδί», αλλά και...
τέσσερις άνδρες και έφηβοι που έφεραν «τραύματα από σφαίρες» τα οποία είχαν υποστεί «πριν από περίπου μία εβδομάδα», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική οργάνωση SOS Méditerranée, η οποία έχει μισθώσει μαζί με την ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, ένα πλοίο για να συμμετέχει σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών.

«Το Aquarius έλαβε ένα μήνυμα κινδύνου που προερχόταν από το Κέντρο Συντονισμού και Διάσωσης στη Θάλασσα (MRCC, εδρεύει στη Ρώμη), το οποίο υπεδείκνυε την παρουσία ενός ζόντιακ σε κίνδυνο με 116 επιβαίνοντες», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ένας 17χρονος Λιβεριανός δήλωσε ότι τραυματίστηκε στο πόδι πριν από περίπου 10 μέρες από πυρά φρουρών σε μια φυλακή στη Ζαουίγια (βορειοδυτική Λιβύη), κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης όλων των κρατουμένων.

Σύμφωνα με τη SOS Méditerranée, οι ναυαγοί προέρχονταν από 10 αφρικανικές χώρες: την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, το Μαλί, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, το Καμερούν, το Σουδάν και τη Λιβερία.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι έχει περισυλλέξει περίπου 700 ανθρώπους «μέσα σε διάστημα ενός μηνός» με το πλοίο αυτό, και ανακοίνωσε τη συνέχιση της επιχείρησης ως το τέλος της χρονιάς. Η επιχείρηση αυτή αρχικά προγραμματιζόταν να τερματιστεί την 30ή Απριλίου.

Το Aquarius ανήκε μέχρι πρότινος στο γερμανικό λιμενικό σώμα και μπορεί να μεταφέρει έως και 500 ανθρώπους. Το πλήρωμά του έχει περίπου είκοσι μέλη, περιλαμβανομένων νοσοκόμων και μιας ομάδας των Γιατρών του Κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: