30.4.16

Βρετανία: 50-50 για Brexit...

Βρετανία: Στο 50-50% τα ποσοστά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και της αποχώρησης

Ακριβώς 50% των προθέσεων ψήφου συγκεντρώνουν τόσο η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και εκείνη υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, κατέδειξε δημοσκόπηση...
που δημοσιεύθηκε χθες, η οποία έδειξε επίσης πως η παρέμβαση που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα –ο οποίος κάλεσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ– δεν μετέπεισε σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας ORB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Independent σε δείγμα 2.082 ψηφοφόρων από την Τετάρτη έως και χθες Παρασκευή κατέδειξε επίσης πως η ισορροπία μεταβάλλεται ελαφρά υπέρ του στρατοπέδου των υποστηρικτών της αποχώρησης από την ΕΕ, εάν συνυπολογιστεί ο αριθμός των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως σκοπεύουν να ψηφίσουν οπωσδήποτε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Συνυπολογιζομένου αυτού του στοιχείου, η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προηγείται με 51% ενώ εκείνη υπέρ της παραμονής βλέπει το ποσοστό της να περιορίζεται στο 49%, σύμφωνα με την ORB.
Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία καλούνται να αποφασίσουν τον Ιούνιο εάν η χώρα τους, η οποία είχε ενταχθεί στην ΕΕ πριν από 43 χρόνια, θα παραμείνει μέλος της ή θα αποχωρήσει από αυτή. Πολλές δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται πως το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.
Οι υποστηρικτές της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, της οποίας ηγείται ο συντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, έτρεφαν ελπίδες πως η υποστήριξη που εξέφρασε στην υπόθεσή τους ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, θα τους βοηθούσε.
Ο Ομπάμα τόνισε τη σημασία που έχει για την Ουάσινγκτον η Βρετανία να παραμείνει μια φωνή με επιρροή στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί στο "τέλος της ουράς" των κρατών τα οποία διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσινγκτον σε περίπτωση που εγκαταλείψει την ΕΕ.
Σύμφωνα με την ORB, το 66% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν αρνητικά στην ερώτηση εάν η τοποθέτηση του Ομπάμα σήμανε πως είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Μόλις το 23% απάντησε θετικά.
Εκπρόσωπος της ORB ανέφερε ότι το συνολικό, μη προσαρμοσμένο ποσοστό 50-50% των προθέσεων ψήφου μπορεί να συγκριθεί με το προβάδισμα 51-49% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο σε δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: