9.4.16

Ισλανδία: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας...


κατά της κυβέρνησης...

‘Όχι’ στην πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης είπε την Παρασκευή η Βουλή της Ισλανδίας, με την πλειοψηφία των συντηρητικών κομμάτων...
να κρατά την εξουσία, στον απόηχο του σκανδαλου των «Panama Papers», που ώθησε τον πρωθυπουργό σε παραίτηση.

Δεν υπήρξε καμιά διαρροή ψήφου στις τάξεις της πλειοψηφίας και η πρόταση καταψηφίστηκε με 38 ψήφους έναντι 25 έπειτα από μακροσκελή συζήτηση στη Βουλή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια δεύτερη πρόταση, η οποία καλούσε να υπάρξει άμεση διάλυση της Βουλής και προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο ή τον Ιούνιο, επίσης απορρίφθηκε με 37 ψήφους έναντι 26. Η ισλανδική Βουλή έχει συνολικά 63 έδρες.

Νωρίτερα, περίπου 2.000 Ισλανδοί διαδήλωσαν για πέμπτη συνεχή μέρα έξω από το κοινοβούλιο, χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Η προσφυγή στις κάλπες αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Περίπου 2.000 Ισλανδοί διαδήλωσαν για πέμπτη συνεχή μέρα έξω από το κοινοβούλιο, χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Η προσφυγή στις κάλπες αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το επικρατέστερο κόμμα εν όψει των επόμενων εκλογών είναι αυτό των Πειρατών (43% των προθέσεων ψήφου), που είχε δημιουργηθεί το 2012 και τάσσεται υπέρ περισσότερης διαφάνειας στη δημόσια ζωή και μιας πιο άμεσης δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: