8.4.16

Δημοσκοπικές απώλειες για τον "μεγάλο συνασπισμό"...



...στη Γερμανία... 

Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα κυβερνώντα κόμματα οι Γερμανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου δικτύου ARD. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν κι άλλο την δύναμη τους, πτωτικά είναι τα ποσοστά και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), αφήνοντας...
πολύτιμο χώρο στους ξενόφοβους, ακροδεξιούς της «Εναλλακτικής για την Γερμανίας» (AfD) που αυξάνουν με γρήγορους ρυθμούς τη δύναμη τους.

Η τελευταία μηνιαία μέτρηση έδειξε το SPD στο 21% από 23%, πτώση 2% καταγράφουν και τα δυο αδελφά κεντροδεξιά κόμματα- Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές- ενώ από την άλλη ωφελούνται οι Πράσινοι που αυξάνουν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τη δύναμη τους και φθάνουν το 13%, ενώ από 7% έχουν Αριστερό Κόμμα και Φιλελεύθεροι. 

Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι τα κυβερνητικά κόμματα δεν φαίνεται να καταφέρνουν να χαράξουν μια ικανοποιητική στρατηγική απέναντι στις ολοένα και πιο ακραίες θέσεις που προβάλει το ξενόφοβο AfD, το οποίο, με μόλις τρία χρόνια ζωής, κερδίζει διαρκώς έδαφος.  

Η πτώση των δυο μεγάλων κομμάτων λοιπόν έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη υποστήριξη των Γερμανών στο AfD, τα ποσοστά του οποίου φθάνουν πλέον στο 14%- αύξηση τριών μονάδων μετά τις επιτυχίες του κόμματος στις τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια, τον περασμένο μήνα.

Οι ακροδεξιοί, ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία έχουν εκπροσώπηση πλέον στα μισά από τα 16 Γερμανικά κρατίδια, αν και όχι ακόμα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: