8.4.16

Όλοι «πέφτουν από τα σύννεφα»...


Συνεχίζονται οι μετασεισμοί από το σκάνδαλο των Panama Papers σε μια υπόθεση που αναμένεται να διαρκέσει για πολύ καιρό. Εντυπωσιακό, πάντως, παραμένει το γεγονός ότι...
κυβερνήσεις, κρατικές δομές και άλλοι παράγοντες συνεχίζουν να δηλώνουν… έκπληκτοι από το μέγεθος της υπόθεσης και τις μπίζνες δισεκατομμυρίων μέσω offshore.

Η κυβέρνηση του Παναμά, της χώρας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις, διαβεβαιώνει τώρα πως θα συμμετάσχει και θα συνδράμει τις όποιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ… διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η χώρα είναι «φορολογικός παράδεισος».

Ο πρόεδρος, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συστήσει μια επιτροπή τα ευρήματα της οποίας θα διαμοιραστούν σε άλλες χώρες για να υπάρξει κοινή δράση στην ενδυνάμωση της διαφάνειας παγκοσμίως.

Κάνει, ακόμη, λόγο για μιντιακή επίθεση από τις πλούσιες χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι αγνοούν τις δικές τους παραλείψεις και στιγματίζουν άδικα τον Παναμά.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων έστειλε επιστολή στον ΟΟΣΑ με την οποία ξεκαθαρίζει πως όποια κατηγορία πως ο Παναμάς είναι «φορολογικός παράδεισος» είναι ψεύτικη.

Μάλιστα, ο Παναμάς «καρφώνει» τις Παρθένες νήσους με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει ότι προς τα εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούν οι έρευνες.

«Το μαχαίρι στο κόκκαλο»

Η δεύτερη χώρα που φιγουράρει στα panama papers είναι οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το όνομα των οποίων έχει ακουστεί πολλές φορές σε υποθέσεις «αμαρτωλών» offshore.

Τώρα οι αρχές της χώρας δηλώνουν ότι θα διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν εάν έχουν υπάρξει παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων στην περιοχή της Καραϊβικής.

Από τις Παρθένες Νήσους αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν τις έρευνες εις βάθος, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν αυστηρούς κανόνες με βάση τη διεθνή νομοθεσία.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: