9.4.16

Κρίση πριν το γάμο ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού...


Για όσους έχουν παρακολουθήσει από κοντά τα διάφορα εγχειρήματα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν ήταν έκπληξη ότι και αυτή τη φορά η εμπλοκή εκδηλώνεται....
από τον πρόλογο, από τη σύνθεση της επιτροπής διαλόγου και θέσεων που προανήγγειλαν η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης μετά την τελευταία τους συνάντηση.

Την Παρασκευή έγιναν πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ Χ. Πρωτόπαπα, Δ. Τσιόδρα, Θ. Μαργαρίτη και Γ. Τούντα για να βρεθεί συμβιβασμός ώστε να πραγματοποιηθεί ακόμη και σήμερα συνάντηση Γεννηματά-Θεοδωράκη που θα επικυρώσει μια τελική σύνθεση της Επιτροπής.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στα πρόσωπα όσο στη φιλοσοφία του εγχειρήματος, αφού το ΠΑΣΟΚ θέλει να ελέγχει την πλειοψηφία του συνόλου των μελών (μεταξύ 27 και 30) αλλά και του προεδρείου (που θα είναι μάλλον επταμελές). Ετσι, έγινε σαφές ήδη από τις συζητήσεις για τα διαδικαστικά ότι η Χαριλάου Τρικούπη προωθεί ένα σχέδιο “Δημοκρατική Συμπαράταξη” plus και σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία νέου πολυσελλεκτικού φορέα από μηδενική βάση. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ως “ανεξάρτητους” πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και κάτι ανάλογο επιχειρεί το Ποτάμι.

Το δόγμα ότι το μεγάλο κόμμα τρώει το μικρό είναι η βάση από την οποία ξεκινά το ΠΑΣΟΚ τη διαπραγμάτευση με το Ποτάμι που σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται την απορρόφησή του με αντάλλαγμα δυο εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε ως επικεφαλής της Επιτροπής τον βουλευτή Σπύρο Λυκούδη που έχει παρελθόν στις προσπάθειες για την ενότητα της κεντροαριστεράς, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη που θέλει την κυριαρχία του μηχανισμού ΠΑΣΟΚ (μέχρι και ο γραμματέας Στ. Ξεκαλάκης προτάθηκε να συμμετάσχει).

Σύγκρουση συμφερόντων

Με άλλα λόγια, η μία πλευρά, του Ποταμιού, επιδιώκει μια επιτροπή όσο το δυνατόν πιο υπερκομματική για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι επιχειρείται η δημιουργία νέου φορέα, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται απλά και μόνο για τη διεύρυνσή του, να αθροιστεί δηλαδή το Ποτάμι δίπλα στη ΔΗΜΑΡ.

Εμπλοκή υπάρχει και με τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ αφού ο Γ. Παπανδρέου συζητά μόνο μια συνεργασία σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή με συνεννόηση ανάμεσα στην Φ. Γεννηματά, τον Στ. Θεοδωράκη και τον ίδιο. Αυτό προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με αποτέλεσμα να μην έχει προγραμματιστεί ακόμη καμία τέτοια συνάντηση.

Εξάλλου, στο εσωτερικό του Ποταμιού είναι ισχυρή η τάση υπέρ της σύμπλευσης με τη ΝΔ και θα ενισχυθεί εφόσον αποτύχει η προσπάθεια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του “τρίτου πόλου”, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά στις σχετικές συζητήσεις.

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει τη διάθεσή του να ανοιχτεί προς το κέντρο, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Η προσέγγιση με τους ευρωσοσιαλιστές είναι δεδομένη, ενώ ο Φώτης Κουβέλης με την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται ότι θα υπουργοποιηθεί με τον ανασχηματισμό που προγραμματίζεται για μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την μεθεπόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις προοδευτικές συνεργασίες με τη συμμετοχή του ίδιου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία θεωρείται ως ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: