19.4.16

O Τσαγκαρουσιάνος και η «εισβολή ηλιθίων» στο διαδίκτυο...


Μια ανάρτηση του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο fb για την (σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο) «εισβολή ηλιθίων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έφερε αντιπαράθεση...
του δημοσιογράφου με διαδικτυακούς «φίλους» (ή «ακολούθους») και, τελικά, το μπλοκάρισμα ενός από αυτούς που έγραψε ότι
τουλάχιστον στο διαδίκτυο υπάρχει το block, κάτι που δεν το έχεις στην πραγματική ζωή. Ο Τσαγκαρουσιάνος απάντησε: «Χαίρομαι που νομίζετε ότι το δικαίωμα του block μπορεί να νομιμοποιήσει τόσες "παπαριές" (για να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα σας). Το εφαρμόζω άμεσα- αρχίζοντας από εσάς».

Ο Ουμπέρτο Έκο

Το θέμα άρχισε όταν ο Σ.Τ. ανάρτησε μια άποψη του Ουμπέρτο Έκο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων».

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος στα σχόλια της ανάρτησής του συμπλήρωσε: «Ηρεμήστε παρακαλώ. Φυσικά έχουν όλοι ίσα δικαιώματα στην έκφραση της γνώμης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι γνώμες έχουν ίση αξία. Η γνώση και εμπειρία καθενός, του δίνει προβάδισμα σε ορισμένους τομείς. ... Το αντίθετο, έχει οδηγήσει ένα έθνος από ξερόλες σε παροξυσμό γνώμης επί παντός επιστητού― τι γνώμης δηλαδή (κάτι κραυγές γεμάτες στερεότυπα)... Ασφαλώς όλοι έχουν το δικαίωμα να μιλάνε ελεύθερα, αλλά ας πούνε και κάτι. Αλλιώς όντως μοιάζουν με μεθυσμένοι στο μπαρ, χωρίς να τους λένε Μπουκόφσκι».

Αναγνώστης 1: «Εσυ, ένας άνθρωπος του Διαδικτύου, συμφωνείς με όλο αυτό; Έχω ακούσει άνθρωπο, σε μπαρ να έχει πιει ποτά, να λέει πιο μεγάλες αλήθειες και από πολιτικό που μιλάει στη Βουλή και τον παρακολουθει εκατομμύρια κόσμος. Το να επιλέξεις τι θα αποβάλλεις και τι θ κρατήσεις στο τέλος της μέρας από όσα διαβάζεις στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης ειναι δικό σου θέμα. Ο καθένας πρέπει να έχει βήμα. Και ο ηλίθιος και η διάνοια. Ο Ουμπέρτο Εκο εξέφραζε όλους αυτούς που φοβούνται την εξέλιξη. Τα Νόμπελ μας μαράνανε που ειναι πλέον και αυτά μέρος του συστήματος και της διαφθοράς. Όλα στημένα. Άποψη μου φυσικά. Καλημέρα»

Οι ζεϊμπεκάτοι του ΠΑΣΟΚ

Τσαγκαρουσιάνος: «Ναι, εγώ το λέω. Ακριβώς επειδή είμαι άνθρωπος του διαδικτύου, και βλέπω διαρκώς τη επιθετικότητα πολλών, πάνω σε θέματα που αγνοούν. Μου θυμίζουν τον αποενοχοποιημένο τραμπουκισμό των πασόκων όταν πρωτοέγιναν εξουσία, που καμάρωναν επειδή ήταν αγράμματοι, και ζεϊμπεκάτοι. Και φυσικά αλληλέγγυοι στον πάτο»

Αναγνώστης 2: «Τα στερεότυπα τα ακούς και εκτός fb,από την στάση του λεωφορείου μέχρι της εκδηλώσεις γονέων & κηδεμόνων. Η εικόνα δε του ηλίθιου που δεν ΄΄ενοχλεί΄΄ αλλά κάθεται σιωπηλός στην άκρη συνιστά μια νοητική αφαίρεση. Στην ουσία το fb σου δίνει διέξοδο, αντίθετα με την ζωή. Εδώ υπάρχει unfriend και block,εκεί έξω ορισμένες φορές δεν δύνασαι να αποφύγεις τα κακά που καλώς θίγεται. Επομένως, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, παπαριές έλεγε ο σπουδαίος Έκο. Είχε το δικαίωμα εξάλλου ως άνθρωπος».

Τσαγκαρουσιάνος: «Χαίρομαι που νομίζετε ότι το δικαίωμα του block μπορεί να νομιμοποιήσει τόσες "παπαριές" (για να χρησιμοποιήσω τη γλΏσσα σας). Το εφαρμόζω άμεσα- αρχίζοντας από εσάς».

Αναγνώστης 3: «Τι ελιτίστικη θέση!! Απαράδεκτο να ακούς κάτι τέτοιο από έναν εκπρόσωπο της διανόησης»

harddog-sport.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: