30.5.16

Η φρίκη... ταξιδεύει προς Ιταλία...


Πρόκειται για αριθμούς που σοκάρουν και δείχνουν πόσο ανίκανη είναι η Ευρώπη να βρει μια πραγματική λύση...
για το μεταναστευτικό.

Είναι τρία τα τραγικά ναυάγια που σημειώθηκαν από την περασμένη Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι νεκροί έχουν αγγίξει τους επτακόσιους.

Τα πλεούμενα ανατρέπονται πάντα σε λιβυκά χωρικά ύδατα: αν οι μετανάστες είναι τυχεροί και βρίσκονται κοντά σε μονάδες του ιταλικού ναυτικού, της ακτοφυλακής ή της Frontex, οι επιχειρήσεις διάσωσης ξεκινούν αμέσως.

Διαφορετικά, ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, από τη στιγμή μάλιστα που «οι φτωχότεροι εκ των φτωχών» αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο κάτω μέρος των σαπιοκάραβων και σε περίπτωση ανατροπής τους δεν έχουν καμία ελπίδα να σωθούν.

Μόνον στο ναυάγιο της Πέμπτης, σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκαν οι επιζήσαντες, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν πεντακόσια άτομα, από τα οποία σαράντα ήταν παιδιά.

Οι αφηγήσεις των γιατρών που επισκέπτονται τους μετανάστες στα λιμάνια της Σικελίας είναι φοβερές: σε κάποιες περιπτώσεις οι διασωθέντες έχουν εμφανή σημάδια από παραμόρφωση στα κόκαλα, εξαιτίας του βίαιου τρόπου -χρησιμοποιώντας ξύλινα και σιδερένια μπαστούνια- με τον οποίο τους χτυπούν οι μαφιόζοι που εκμεταλλεύονται την αγωνία τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελάκη ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: