21.5.16

Ετοιμάζεται «υποσχετική» για το χρέος...



Πολύ κοντά σε μια συμφωνία - έστω και επί της αρχής - και για το χρέος βρίσκονται πλέον Ευρωπαίοι υπουργοί και ΔΝΤ, εν όψει του Eurogroup, αφού παρά το γενικό κλίμα της διάστασης απόψεων...
οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

Μετά από μια «κρυφή» συνεδρίαση του euroworking group που έγινε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη, φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές συγκλίνουν ότι στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να φανεί ότι έχει κάνει πρόοδο.

Αντικείμενο της συνάντησης, η οποία έγινε γνωστή εκ των υστέρων, ήταν ΕΕ και ΔΝΤ να αντιπαραβάλλουν τις εκθέσεις που έχουν συντάξει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως έγινε χθες γνωστό το ΔΝΤ πιστεύει ότι αν δεν γίνει ελάφρυνση τώρα, το ελληνικό χρέος θα προσεγγίσει το 293,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2030.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και το υπόλοιπο σενάριο του ταμείου που θέλει περίοδο χάρητος μέχρι το 2040, αποπληρωμή μέχρι και το 2080 και κλειδωμένα επιτόκια στο 1,5%.

Το ευρωπαϊκό σενάριο, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 3% του ΑΕΠ, βλέπει την λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ να μειώνεται το 2030 στο 118,$% του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές στις εκτιμήσεις παραμένουν τεράστιες, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επί της αρχής δέσμευση όλων των μερών για τα επιμέρους θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν το επόμενο διάστημα, με στόχο οι ετήσιες υποχρεώσεις για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων να παραμείνουν κάτω από 15% του ΑΕΠ στο διηνεκές.

Οι συναντήσεις που έγιναν χθες στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών και της κ. Λαγκάρντ φαίνεται να καταλήγουν ότι μετά το Eurogroup η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πάρει κάτι συγκεκριμένο για το χρέος της.

Έναν οδικό χάρτη μια «υποσχετική» για το χρόνο και τρόπο με τον οποίο θα οριστικοποιηθεί η λύση, η οποία θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην περίοδο χάρητος, την ωρίμανση των δανείων και τα επιτόκια δανεισμού.

Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ, με τις ετήσιες υποχρεώσεις να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ.

Εκτός βέβαια από το προσχέδιο της λύσης για το χρέος, η Ελλάδα θα πάρει την Τρίτη την έγκριση του συνόλου του δημοσιονομικού πακέτου για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ και τον δημοσιονομικό κόφτη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα εγκριθεί μια δόση που θα κυμαίνεται από 10,7 δις ευρώ μέχρι και 11 δισ. συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που θα δοθούν επιπλέον για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Τα περίπου 4 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δόσεις των 700 - 800 εκ. ευρώ και θα συνδυαστούν με την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και την καταβολή της κάθε μιας από τις δόσεις στους δικαιούχους. Κάτι που θα πρέπει να πιστοποιείται πριν καταβληθεί η επόμενη δόση.

Η υποσχετική για το χρέος αλλά και η δόση θα συζητηθούν εκτενέστερα στο euroworking group της Δευτέρας που θα κάνει την εισήγησή του στο συμβούλιο των υπουργών, που θα συνεδριάσει την επομένη.


ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: