16.5.16

Στη Λέσβο η Σκα Κέλλερ...

Η αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλερ

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται η ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ, επισκεπτόμενη τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ. Το μεσημέρι η αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, θα συναντηθεί...
με εκπροσώπους οργανισμών για τους πρόσφυγες.

Μετά την επίσκεψη, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο hot spot της Μόριας. Πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.

Πρόκειται για ανθρώπους που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παρέμειναν υπό περιορισμό επί 25ήμερο μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να μη φεύγουν από αυτό.

Στο μεταξύ, μια βάρκα με 47 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες πέρασε, από την Κυριακή και έως τη Δευτέρα το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στη Χίο πέρασαν 47 άτομα ενώ στη Λέσβο και στη Σάμο δεν πέρασε κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας.


Κριτική στη Μέρκελ

Εκτός συνόρων, Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν ανοιχτά τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζοντας πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τη προσφυγική κρίση από την Τουρκία αφήνοντας ευάλωτη τη χώρα στους «εκβιασμούς» από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η κριτική προς την καγκελάριο ασκείται και στην αρνητική στάση που κρατά η Άγκυρα στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο.

«Δεν είμαι εναντίον των συνομιλιών με την Τουρκία, αλλά νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να εξαρτώνται από την Άγκυρα», δήλωσε ο Horst Seehofer, επικεφαλής της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), το βαυαρικό αδελφό κόμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU).

Η Sahra Wagenknecht, από το Die Linke δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα για την Άνγκελα Μέρκελ πως διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαίων εταίρων της.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: