22.5.16

«Το “Ισλαμικό κράτος” σχεδιάζει την καταστροφή της Ευρώπης από μέσα»...

Ο πολιτικός επιστήμονας Ζιλ Κεπέλ
Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, το 1991, ο πολιτικός επιστήμονας Ζιλ Κεπέλ υπήρξε από τους πρώτους αναλυτές που μίλησαν για την επιστροφή των θρησκευτικών πολέμων στην πολιτική σκηνή και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση με το...
βιβλίο του «La revanche de Dieu. Chrétiens, Juifs et Musulmans a la reconquête du monde» που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες (στα ελληνικά το 1992 με τίτλο «Η επιστροφή του Θεού», Λιβάνης).

Σήμερα, με δεκατρία βιβλία στο ενεργητικό του, ο Κεπέλ είναι κορυφαίος ισλαμολόγος και ένας από τους σπουδαιότερους, αν όχι ο σπουδαιότερος αναλυτής του φαινομένου ISIS, εξειδικευμένος μάλιστα στις τακτικές και στις στρατηγικές που το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος» υιοθετεί στις επιθέσεις του στην Ευρώπη.

Με πτυχίο στα αραβικά, με δύο διδακτορικά στην κοινωνιολογία και στις πολιτικές επιστήμες, με θητεία στο ερευνητικό κέντρο CNRS και σε σπουδαία πανεπιστήμια του Παρισιού, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, με βαθιά γνώση του αραβικού κόσμου και με Αλγερινή σύντροφο, ο μόλις 60άρης Ζιλ Κεπέλ είναι ένας συναρπαστικός αποκρυπτογράφος του ισλαμισμού… που χρησιμοποιεί πάντα το αραβικό ακρωνύμιο Daesh και όχι το αγγλικό ISIS.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα βρίσκεται στην Αθήνα, καλεσμένος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, και θα δώσει μια διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα «Τζιχάντ στην Ευρώπη».

Με αυτή την αφορμή αναπτύσσει σήμερα τον προβληματισμό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οπως λέει στη συνέντευξή του:

«Παρακολουθούμε σήμερα έναν πόλεμο ανάμεσα στους τζιχαντιστές και στην Ευρώπη και στα ιδεώδη των ευρωπαϊκών κοινωνιών -στη δημοκρατία, στις αξίες του Διαφωτισμού, στην ισότητα κ.ο.κ.- αλλά και έναν πόλεμο που μαίνεται στο εσωτερικό του Ισλάμ. Για τους σαλαφιστές τζιχαντιστές, όλοι οι μουσουλμάνοι που δεν συμφωνούν μαζί τους είναι "αποστάτες", δηλαδή "κακοί μουσουλμάνοι», και αποτελούν πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών επιθέσεών τους που κατευθύνονται κατά δεύτερο λόγο προς τους "ισλαμόφοβους" τους οποίους αποκαλούν και "άπιστους".

»Σκοπός τους είναι να αναδειχθούν ως το κυρίαρχο ρεύμα μεταξύ των μουσουλμάνων και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο ως εκπρόσωποι του προδομένου Ισλάμ. Ο τζιχαντισμός και ο σαλαφισμός δεν ταυτίζονται. Ο σαλαφισμός οδηγεί στο έγκλημα του Μπατακλάν. Ο τζιχαντισμός είναι μια ιδεολογία της ρήξης που οδηγεί σε έναν πολιτισμικό και πολιτικό πόλεμο».

                           ⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜⟜

⚫  Πόσο ευθύνονται, κύριε Κεπέλ, τα ευρωπαϊκά κράτη για τις μαζικές επιθέσεις του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» στη Γαλλία και στο Βέλγιο;

Η ρητορική της ευθύνης των Δυτικών ανήκει στην προπαγάνδα του τζιχάντ (ιερού πολέμου). Τα ίδια τα κράτη δεν έφταιξαν, και εάν η Γαλλία βομβάρδισε τη Ράκα αυτό οφείλεται στο ότι δέχθηκε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2015.

Τα πραγματικά αίτια που εξηγούν τις επιθέσεις ανάγονται στο 2000. Τότε αρχίζει να ξεδιπλώνεται η προπαγάνδα των σαλαφιστών -των υπερσυντηρητικών σουνιτών μουσουλμάνων- που προκαλεί την πολιτισμική απόρριψη των ευρωπαϊκών αξιών σε νεαρούς μουσουλμάνους ή μη, οι οποίοι ήσαν μάλιστα Eυρωπαίοι πολίτες.

Ετσι προετοιμάζεται το πέρασμά τους στη δράση προς την κατεύθυνση του τζιχαντισμού, πέρασμα που εκδηλώνεται αργότερα, γύρω στο 2012. Εκείνη την εποχή, ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός νεαρών Ευρωπαίων μουσουλμάνων (4.000 μέχρι πέρσι) κατευθύνεται στη Συρία, με αρχικό σκοπό να πολεμήσει ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θα καταλήξουν να υποστηρίζουν το «Ισλαμικό κράτος» και τελικά θα διαπράξουν επιθέσεις στις χώρες της καταγωγής τους προκειμένου να τις καταστρέψουν.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Ζιλ Κεπέλ στην efsyn, EΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: