10.5.16

Πολιτικοί τριγμοί στην Αυστρία...


«Σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της Αυστρίας προκαλεί η αιφνιδιαστική παραίτηση του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, τόσο από επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού...
όσο και από την προεδρεία του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPO).

Κάποιοι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα είναι θετικές για την χώρα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι από αυτή την πολιτική αναταραχή οι μόνοι που θα βγουν κερδισμένοι είναι οι ακροδεξιοί, οι οποίοι έχουν ήδη κερδίσει έδαφος εκμεταλλευόμενοι την προσφυγική κρίση.

Το τελευταίο διάστημα, ο Φάιμαν έχασε την στήριξη στο εσωτερικό του κόμματός του, ενώ σφοδρή κριτική άρχισε να δέχεται ιδιαίτερα μετά την εκλογική ήττα από τους ακροδεξιούς, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι η Αυστρία χρειάζεται έναν καγκελάριο που θα απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του κόμματός του, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μία «νέα αρχή».

Ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ ανακοίνωσε ότι προσωρινός καγκελάριος αναλαμβάνει ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018.



Στον Φάιμαν ασκήθηκε κριτική για αλλαγή στάσης στην προσφυγική κρίση, για υποχωρητικότητα απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο αλλά και για εφαρμογή της πολιτικής του ακραίου εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο Κυριακές.

Πλέον, ο Χόφερ θεωρείται φαβορί για τον επόμενο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου.

Ακόμη, ο Βέρνερ Φάιμαν δέχθηκε το τελευταίο διάστημα ομαδικά πυρά από τα συνδικάτα αλλά και από τη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών, για την αμφιλεγόμενη νομοθεσία που προώθησε για το άσυλο αλλά και για την σκληρή στάση του στο προσφυγικό.

«Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε τα μέτρα της», δήλωσε ο πρώην Αυστριακός καγκελάριος στους δημοσιογράφους, όταν ανακοίνωσε ότι παραιτείται από όλα τα αξιώματα.

Ο Φάιμαν υπερασπίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή την πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία ήταν επικεφαλής, ωστόσο αυτή η πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και φαίνεται πως τον οδήγησε και στην έξοδο.

Την αρχηγία των Σοσιαλδημοκρατών αναλαμβάνει προσωρινά ο μέχρι σήμερα «νούμερο 2» των Σοσιαλδημοκρατών, Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος κατέχει το αξίωμα του δημάρχου του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης.

Όπως ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ η Διοικούσα Επιτροπή του SPO, ο οριστικός διάδοχος του Βέρνερ Φάιμαν στο τιμόνι του κόμματος θα οριστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαβορί για την θέση είναι ο σημερινός γενικός γραμματέας των Αυστριακών Σιδηροδρόμων, Κρίστιαν Κερν.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: