10.5.16

Κυβερνητικό σπριντ δύο εβδομάδων...

Για τις 24 Μαΐου, δηλαδή στο επόμενο τακτικό Eurogroup, παραπέμφθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης, έπειτα από την σημαντική πρόοδο που καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Μπορεί να...
ξεπεράστηκε ο δύσκολος κάβος της ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί, τις επόμενες 15 ημέρες, σε έναν αγώνα ταχύτητας ώστε να υλοποιήσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα και να κλείσει η αξιολόγηση. Ήδη έχουν αρχίσει πυρετώδεις προετοιμασίες για τη σύνταξη του πολυνομοσχεδίου σκούπα που περιλαβάνει τσουνάμι έμμεσων φόρων, αλλά και τον περιβόητο μηχανισμό για τον "κόφτη" δαπανών.

Βασική εκκρεμότητα παραμένει ο μηχανισμός αυτόματης περιστολής δαπανών ή αλλιώς δημοσιονομικός «κόφτης», για τον οποίο, όπως είπε σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί, παρότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, παραμένουν ορισμένες λεπτομέρειες που θα λυθούν εντός των επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως καθώς δεν απαιτείται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων για αυτή τη συζήτηση.

Σχετικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, αυτά θα έρθουν με τη μορφή πολυνομοσχεδίου – που θα περιλαμβάνεται μέσα και ο κόφτης- μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο, για το νομοσχέδιο - σκούπα που θα περιλαμβάνει:

Παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για τους έμμεσους φόρους όπως αύξηση στον ΦΠΑ και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου που έχουν συμφωνηθεί.
Τις διατάξεις για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων.
Το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Εντός Ιουνίου προβλέπεται να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Η πλήρης λειτουργία του ταμείου προβλέπεται εντός του Σεπτεμβρίου.
Άλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.

Εκτός από το πολυνομοσχέδιο, διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει και σε ακόμη δύο θέματα:

Το ένα αφορά στο ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί. Παρότι προβλέπεται εκταμίευση ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, το τελικό της ύψος θα είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς ενδέχεται να είναι υψηλότερη αν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2017, αλλά στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η δόση που θα δοθεί τώρα θα είναι μεγάλη και θα καλύψει μέρος των κρατικών οφειλών. Πάντως, το Euroworking Group θα αποφασίσει τόσο για το ύψος της δόσης, όσο και για τον τρόπο διάθεσής της.

Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: