21.5.16

Σταθερές ισοτιμίες θέλουν οι ισχυροί...

Σύνοδος G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας

«Όχι» στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων, ώστε να αποφευχθεί ένας συναλλαγματικός πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία, που επηρεάζεται...
από την αβεβαιότητα, είπαν οι χώρες μέλη του G7, με τη λήξη της διήμερης συνόδου τους. Απομονωμένος βρέθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν ο μοναδικός που επέμεινε στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.

Μετά τις δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, που άφησαν να εννοηθεί ότι το Τόκιο μελετά μια παρέμβαση στις χρηματαγορές, απέναντι στο ενδεχόμενο ανόδου του γεν, η οποία θα καθιστούσε λιγότερο ανταγωνιστική την ιαπωνική οικονομία, οι χώρες μέλη της Ομάδας G7 δεσμεύθηκαν πως δεν «προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άζο επιμένει πεισματικά στην πολιτική του χαλαρού χρήματος, και ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, είπε ότι θα αναβάλει την προσπάθεια για εξυγίανση του προϋπολογισμού. Θέλει να εφαρμόσει ένα στοχευμένο συνδυασμό χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας, πολιτική που έχει πάρει και το όνομά της από τον Άμπε: «Αμπενόμικς».

Οι χώρες του G7 όμως (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία), έχοντας στο νου και τη χειραγώγηση του γιουάν, στην οποία είχε προχωρήσει η Κίνα τους προηγούμενους μήνες, φοβούνται το ενδεχόμενο ενός «συναλλαγματικού πολέμου».

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις».

Το στίγμα του κλίματος μεταφέρουν οι δηλώσεις Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε μετά το τέλος της συνόδου πως δεν βλέπει λόγω παρέμβασης στα νομίσματα.

«Η νομισματική πολιτική είναι καλά προσαρμοσμένη στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όμως οι χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία οφείλουν να ασκήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα προωθούν την ανάπτυξη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Η μοναξιά του Σόιμπλε

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους ομολόγους του στη σύνοδο, κυρίως για το ζήτημα της δημοσιονομική πειθαρχίας.

Σε άρθρο της με τίτλο «Ένας εναντίον έξι», περιγράφει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ήταν ο μόνος που επέμεινε στην ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχοντας «απέναντί» του ομολόγους του από τις υπόλοιπες έξι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, παραμένοντας μάλλον απομονωμένος.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υποστήριξη στις θέσεις Σόιμπλε εκφράζουν η Κίνα και άλλοι συμμετέχοντες στην ομάδα G20, ωστόσο στη σύνοδο του Σεντάι, ακόμη και οι επιφανείς οικονομολόγοι που παραβρέθηκαν δεν συμμερίζονταν τις θέσεις του.

Μόνο από τον Μάρτιν Φέλντσταιν, οικονομολόγο του Χάρβαρντ, περίμενε υποστήριξη ο Σόιμπλε για την περιοριστική νομισματική πολιτική του.

Αντιθέτως, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ λέει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη λογική των γερμανικών θέσεων, ενώ οι Κριστίνα και Ντέιβιντ Ρόμερ, καθηγητές του Μπέρκλεϊ, που επίσης μετείχαν, είναι αυτοί που έθεσαν τα θεμέλια για τη νεοκεϊνσιανή οικονομική πολιτική του Ομπάμα.

Επιπλέον, ο Τακατόσι Ίτο, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ήταν ο πρωτεργάτης των «Αμπενόμικς».

«Όχι» και στο Brexit

Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. προβληματίζει τους ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου είχε πει πως το G7 δεν συζήτησε το πώς θα απαντήσουν στις ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν να φύγουν από την Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Ωστόσο συζητήθηκε το πώς θα παραμείνει η Βρετανία εντός της Ένωσης.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων τους, οι εκπρόσωποι των χωρών του G7 προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

Μάριο Ντράγκι - Χαρουχίκο Γκουρόντα
Υποστηρίζουν ότι «οι αβεβαιότητες έχουν επαυξηθεί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τις προσφυγικές ροές». Συνεπώς, «το σοκ από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. περιπλέκει το περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας».

Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Μεταξύ των άλλων που συμφωνήθηκαν ήταν και μια δέσμευση των μελών του G7 «να ενισχυθεί η παγκόσμια πάλη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», μέσα από τις προβλέψεις ενός σχεδίου που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα των συνομιλιών.

«Μία καλή διεθνής συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι θεμελιώδη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: