13.5.16

Ανοίγει πόρτα για ξένες εταιρείες;...



Δύο σημαντικές επισημάνσεις από εκείνους που συμμετέχουν στη διαβούλευση για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών έφεραν στην επιφάνεια σημαντικές παραλείψεις...
στους όρους αδειοδότησης. Η πρώτη αφορά την έδρα της τηλεοπτικής εταιρείας, η οποία πουθενά δεν διευκρινίζεται ότι πρέπει να είναι η Ελλάδα! Δεν υπάρχει συμβατικός ρητός όρος, επισημαίνουν, οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών να βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά της έδρας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, ότι αυτή η… παράλειψη επιτρέπει να καταθέσουν αίτηση και να μετάσχουν στη δημοπρασία τηλεοπτικές επιχειρήσεις από την Ευρώπη ή την Τουρκία! Ανάλογος ρητός όρος δεν υπάρχει για το προσωπικό του καναλιού, αν δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται στην έδρα της εταιρείας που θα είναι η Ελλάδα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει πως καθώς ο διαγωνισμός θα είναι διεθνής δεν θα μπορούσε να υπάρχει έδρα στη χώρα μας, παρά μόνο υποχρέωση εγκαταστάσεων.
Η δεύτερη, εξίσου σημαντική επισήμανση αφορά την έλλειψη υποχρέωσης υπογραφής σύμβασης για τη δεκαετή άδεια ανάμεσα στην επιχείρηση και στο κράτος. Σε συμβάσεις του Δημοσίου, όπως σωστά επισημαίνεται, περιγράφονται ρητά οι όροι της αδειοδότησης. Τέτοιος όρος, όμως, για υπογραφή σύμβασης δεν αναφέρεται στην προκήρυξη.

 ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ προτείνουν…

Περισσότερα τηλεοπτικά συνεργεία εξωτερικής λήψης, ENG, προτείνουν οι Ενώσεις τεχνικών ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ να μπει ως όρος στην προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Σημειώνουν επίσης την έλλειψη ρητής υποχρέωσης των τηλεοπτικών σταθμών για δελτίο ειδήσεων για κωφάλαλους. Επίσης, προτείνουν τα 90 λεπτά υποχρεωτικών δελτίων ειδήσεων να γίνουν 100 και να μοιραστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε μεσημβρινό, απογευματινό και βραδινό. Η ΕΤΙΤΑ προτείνει επιπλέον την υποχρέωση λειτουργίας ανταποκριτικών γραφείων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και επισημαίνει το θολό σημείο της προκήρυξης για τυχόν απασχόληση των εργαζομένων σε περισσότερους από δύο κλάδους των επιχειρήσεων του υποψήφιου επενδυτή, καθώς δεν ορίζεται η υποχρέωση αμοιβής ή σύμφωνης γνώμης του εργαζομένου.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: