14.5.16

Οι πρόσφυγες επιλέγουν την ιταλική οδό...


Διασώσεις προσφύγων από την ιταλική ακτοφυλακή στη ΜεσόγειοΓια πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2015 οι πρόσφυγες και μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία...
ξεπέρασαν σε αριθμό όσους έφτασαν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες η Frontex.

Απέδωσε την κατακόρυφη πτώση κατά 90% στις αφίξεις αιτούντων άσυλο στη χώρα μας τον Απρίλη συγκριτικά με τον Μάρτη στο ερμητικό σφράγισμα του βαλκανικού διαδρόμου και τη σύναψη της επίμαχης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Το αμφιλεγόμενο ντιλ ωστόσο κινδυνεύει να τορπιλιστεί μετά την εκδίωξη του Αχμέτ Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία και το σοβαρό κώλυμα που έχει προκύψει στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλλαγή του σκληρού αντιτρομοκρατικού νόμου, τον οποίο η Αγκυρα (βλέπε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν) αρνείται να τροποποιήσει.

Δεν επιβεβαιώνει η Frontex

Λιγότεροι από 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από την Τουρκία στη χώρα μας τον περασμένο μήνα -οι περισσότεροι Σύροι, ακολουθούμενοι από Πακιστανούς, Αφγανούς και Ιρακινούς- σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου κατάφεραν να φτάσουν 8.370 άνθρωποι, οι περισσότεροι Αφρικανοί.
Κι ενώ η Frontex επιμένει πως δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα αρχίζει να στρέφεται από το Αιγαίο στην κεντρική Μεσόγειο, η ιταλική ακτοφυλακή περισυνέλεξε τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον άλλους 1.000 ανθρώπους σε πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης, αρκετοί εκ των οποίων φέρονται να είχαν ξεκινήσει απ’ την Αίγυπτο.

«Η συμφωνία με την Τουρκία έχει φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι αντικειμενικά το μεταναστευτικό ρεύμα μειώθηκε. Με την Τουρκία πρέπει να επαληθεύσουμε κι ένα μεγάλο θέμα: αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της, η συμφωνία αυτή μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, όπως εύχομαι» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Και υπογράμμισε πως «αν υπάρχει μια χώρα που δικαιούται να λάβει χρήματα για τον αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί, αυτή είναι η Ελλάδα. Οταν κάποιος βλέπει τις εικόνες της Ειδομένης πρέπει να ντρέπεται για την ανθρώπινη υπόστασή του»...

Εξοργισμένος ο Ρέντσι έχει χαρακτηρίσει «επαίσχυντη προπαγάνδα» τις απειλές της Βιέννης να κλείσει το κομβικό συνοριακό πέρασμα Μπρένερ στα σύνορα Ιταλίας - Αυστρίας και να υψώσει αντιμεταναστευτικό φράχτη, φοβούμενη μεγάλη αύξηση της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στην Ιταλία φέτος.

Οι «προσωρινοί» συνοριακοί έλεγχοι

Παρότι η Κομισιόν ενέκρινε την 6μηνη παράταση των «προσωρινών» συνοριακών ελέγχων σε συγκεκριμένα τμήματα των μεθορίων Αυστρίας, Γερμανίας, Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας, παραμένει ανήσυχη για την πιθανότητα ενός συνολικού... ξηλώματος της ζώνης του Σένγκεν εξαιτίας μονομερών ενεργειών από κράτη-μέλη και έχει βάλει φρένο στις προθέσεις της Βιέννης να σφραγίσει το Μπρένερ.

Με στόχο την εντατικοποίηση των απελάσεων, η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε χθες ως «ασφαλείς χώρες καταγωγής» τρία κράτη του αφρικανικού Μαγκρέμπ, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του ZDF, μόλις το 34% των Γερμανών εκτιμούν ότι η ευρωτουρκική συμφωνία θα καταφέρει να επιβιώσει, ενώ το 59% πιστεύει πως η όλη ένταση για το ζήτημα δημιουργείται μόνο για το θεαθήναι.

Το δε 61% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν επιθυμεί την άρση της βίζας για τους Τούρκους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: