8.5.16

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup...

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup - Τα μέτωπα και οι στρατηγικές

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και όλες οι πλευρές προετοιμάζονται εντατικά για την μάχη των Βρυξελλών. Σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο αξιολογούν τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους...
ώστε να καθορίσουν την στρατηγική με την οποία θα εμφανιστούν στην συνάντηση.

Το ΔΝΤ προσπαθεί να αποδείξει σε όλους μέχρι και την τελευταία στιγμή πως αυτό εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στην ελληνική υπόθεση. Μάλιστα, για να καταστεί τελείως ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει το Ταμείο την Δευτέρα, η Γενική Διευθύντρια του Κρίστιν Λαγκάρντ -η οποία δεν θα μετέχει στη συνεδρίαση, θα την εκπροσωπήσει ο Πολ Τόμσεν- χτύπησε το καμπανάκι για να υπενθυμίσει σε όλους πως οι βασικές του προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι. Και συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα και ονομαστική μείωση του χρέους.

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, βρίσκονται σε αναζήτηση συμμάχων για την στήριξη των ελληνικών θέσεων. Άλλωστε, για την Κομισιόν, η λύση του ελληνικού ζητήματος πριν το καυτό για την Ευρωπαϊκή Ένωση καλοκαίρι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Πάντως, υπάρχει και ένας λόγος τιμής για τον οποίο η Κομισιόν θέλει να μπλοκάρει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Αυτός δεν είναι άλλος από την ευθεία αμφισβήτηση της eurostat από το ΔΝΤ, κάτι που στην πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν μπορούν να αφήσουν αναπάντητο.

Η Αθήνα δεν εγκαταλείπει τη μάχη για οριστική λύση την Δευτέρα, ωστόσο, αυτή η προοπτική μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Στην παρούσα φάση, ως ρεαλιστικότερος στόχος φαντάζει μια θετική δήλωση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και μία γραπτή δήλωση για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος. Φυσικά και θα παραμείνει οχυρωμένη πίσω από την θέση της για μη εξειδίκευση των μέτρων, αλλά για την δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματων περικοπών δαπανών. Για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση οριοθετεί πλέον ως σημείο «μηδέν» για οριστική συμφωνία την 24ηΜαΐου, στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup.

Στο Βερολίνο βρίσκεται και ο σπουδαιότερος παίχτης αυτής της αναμέτρησης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θέσει μια καινούργια πρόταση στο τραπέζι. Θα προτείνει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός περιστολής δαπανών, στον οποίο θα έχει τον πρώτο λόγο ο ESM στον οποίο ο ίδιος έχει μεγάλη επιρροή. Αν αυτό το σενάριο προκριθεί, τότε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θα έχει ουσιαστικά πετύχει να έχει άμεσο λόγο στα ελληνικά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: