10.5.16

Δράσεις κοινωνικής προσφοράς από τη Vivechrom...

 Λευκός καπνός για αξιολόγηση & χρέος

Ενα βήμα πιο κοντά στη διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται από χθες η Ελλάδα, μετά τις εργασίες του έκτακτου Eurogroup...
που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οπως αναμενόταν, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, ωστόσο τέθηκαν οι πολιτικές βάσεις για περαιτέρω τεχνική επεξεργασία των επιμέρους θεμάτων, που επιτρέπει αισιοδοξία για συμφωνία-πακέτο για την αξιολόγηση και το χρέος στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πορεία που έχει ήδη διαγράψει η Αθήνα στο θέμα του πακέτου των μέτρων «που ανοίγει τον δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος». Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν καταρχήν συμφωνία για λήψη μέτρων σε τρία στάδια (βραχυ-, μεσο- και μακροπρόθεσμα), που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επεσήμανε ότι υπήρξε συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και τόνισε ότι το Eurogroup υιοθέτησε ως βάση την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης («κόφτης» δαπανών).

Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με τα νέα δεδομένα στη συζήτηση για το χρέος και πως, εφόσον εξειδικευτούν περαιτέρω οι λεπτομέρειες, θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα κάποια «δουλειά».


Τα προαπαιτούμενα
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, η Ελλάδα θα εφαρμόσει, ως μέρος των προαπαιτούμενων, ένα πρώτο πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων, τα οποία θα φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό που έχει ήδη ψηφιστεί, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και επιπλέον δημοσιονομικά παραμετρικά μέτρα, όπως αλλαγή του ΦΠΑ και μέτρα που αφορούν το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι ένα ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος του ESM και καλωσόρισε τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του Ελληνικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί έως τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο.
Σχετικά με τον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο του Euroworking Group (EWG) και επιβεβαίωσε πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν υπάρξουν «αντικειμενικές αποδείξεις αποτυχίας» του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να επιτευχθεί το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα του προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα).
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο τέλος Απριλίου κάθε έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μια έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα κοινοποιείται στη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους. Οι διορθωτικές κινήσεις θα εφαρμόζονται στον επόμενο προϋπολογισμό, που κατατίθεται κάθε Οκτώβριο. Ελάχιστες εξαιρέσεις θα προβλέπονται για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και αφορούν σε έκτακτα γεγονότα με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις που δεν θα μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση. Και αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές. «Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τρία στάδια
Στην προσέγγιση των τριών σταδίων που αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και της εξυπηρέτησής του, τα μεσοπρόθεσμα θα αφορούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, το 2018, και τα μακροπρόθεσμα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Ολα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος.

«Το Eurogroup έδωσε εντολή το EWG να εργαστεί περαιτέρω για τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της δέσμης μέτρων του χρέους και να υποβάλει έκθεση στο επόμενο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οπως είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι διασφαλίσεις για την απομείωση του χρέους και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έγιναν προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη χθεσινή απόφαση για το χρέος σε σχέση με το 2012, αφού, όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, ενώ και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή τους είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους δανειστές.
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: