27.6.16

Τα 10 σενάρια του Reuters για το Brexit...

to-reuters-paizei-me-ta-10-trela-senaria-gia-to-brexit
Τα επόμενα σενάρια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ενωση σκιαγραφεί το Reuters. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 10 τον αριθμό.

Οπως...
είναι γνωστό, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα- πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο Κάμερον θα ήθελε να αποχωρήσει πριν από την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, αλλά ο διάδοχός του δε μπορεί να επιλεγεί πριν από τον Οκτώβριο από το κόμμα των Συντηρητικών. Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά νομικά δεν μπορούν να τον υποχρεώσουν.

Να τι μπορεί -κατά το Reuters- να γίνει:

1. Με το γράμμα του νόμου...

Στο σενάριο για αυτό το συναινετικό διαζύγιο, η Βρετανία θα επικαλεστεί το άρθρο 50 την Τρίτη στην Σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών, ή αργότερα μέσω επιστολής ή του διαδόχου του. Αυτό θέτει ένα χρονικό περιθώριο δυο ετών για την διαπραγμάτευση. Ιδανικά, περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις θα υπάρχουν σε κοινό προϋπολογισμό με την ΕΕ, όπως και το καθεστώς των Βρετανών και άλλων πολιτών της ΕΕ που ζουν στη «λάθος πλευρά» αυτών των σκληρών νέων συνόρων Βρετανίας-ΕΕ.

Σε έναν ιδανικό κόσμο μπορεί να υπάρξει μια στενή οικονομική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, ενδεχομένως σε μια ξεχωριστή, παράλληλη συνθήκη με ισχύ από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας. Η συνθήκη εξόδου μπορεί να θεσπιστεί με μόλις 20 από τα 27 άλλα κράτη που αντιπροσωπεύουν το 65% του υπόλοιπου πληθυσμού της Ευρώπης. Μια πλήρης νέα σχέση, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα ομόφωνη στήριξη. Δυο χρόνια είναι ένα πολύ σφιχτό περιθώριο, αλλά οι διαπραγματεύσεις μπορεί να παραταθούν αν συμφωνήσουν όλες οι 28 χώρες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε απλώς η Βρετανία θα δει την έξοδο τα επόμενα δυο χρόνια.

2. Συγγνώμη δεν το εννοούσαμε....

Η Βρετανία είναι σε πολιτική κατάρρευση, με τα δύο βασικά κόμματα σε εμφύλιο πόλεμο υπέρ και κατά της ΕΕ και με τη Σκωτία να απειλεί να μπλοκάρει το Brexit. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικό. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, ίσως μετά από μια νέα εκλογή κυβέρνησης να μπορούν να το αγνοήσουν. Αν ναι, όλοι θα συνεχίσουν όπως πριν, αλλά η ειδική συμφωνία που έκανε ο Κάμερον τον Φεβρουάριο «δολοφονήθηκε» από το δημοψήφισμα.

3. Το εννοούσαμε αλλά όχι ακόμα....

Οι υπέρμαχοι του Brexit θεωρούν ύποπτο το όριο των 2 ετών που θέτει το άρθρο 50, μερικοί έχουν πει ρητά ότι μόνο τυπικά πρέπει να ενεργοποιηθεί αφού υπάρχει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, που αφήνει ελεύθερη τη Βρετανία από τους κανόνες της ΕΕ, όπως η ελεύθερη μετανάστευση από χώρες της ΕΕ. Πέντε χρόνια ή περισσότερα είναι ο κανόνας σε παγκόσμιο επίπεδο για τόσο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Η Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ μέχρι τότε. Αυτό όμως είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα βυθιστούν σε αόριστες διαπραγματεύσεις με την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμή της Κοινότητας γεγονός που θα εμπνεύσει τους ευρωσκεπτικιστές σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ να μιμηθούν τους Βρετανούς και θα αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από άλλα πιεστικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Επίσης θα αποκλείσει το άνοιγμα κάθε διαπραγμάτευσης όσο η Βρετανία  συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο άρθρο 50. Και επιμένουν ότι η Βρετανία δε μπορεί να έχει οφέλη από την πίτα σε ότι αφορά στην πρόσβαση στην αγορά σχετικά με τον τερματισμό των πληρωμών του προϋπολογισμού της ΕΕ και την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει μια ατέλειωτη αντιπαράθεση, με τη Βρετανία σαν σκυθρωπή έφηβη στο τραπέζι να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα του επόμενου έτους, στο οποίο Γαλλία και Γερμανία μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο ενώ αρχίζουν και οι συγκρουσιακές συνομιλίες για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό...

Για να διαβάσετε τα υπόλοιπα σενάρια, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: