19.6.16

Σε κομματική κάλπη η υποψηφιότητα Ολάντ για το 2017...

Ο Φρανσουά Ολάντ
Ομόφωνα αποφάσισαν χθες οι Σοσιαλιστές να επιλέξουν με κάλπη ποιος θα είναι ο...
υποψήφιος τους στις προεδρικές εκλογές του 2017 σε με προσπάθεια να βοηθήσουν τον Φρανσουά Ολάντ και να ενώσουν το σπαρασσόμενο από κρίσεις κόμμα τους πίσω από έναν υποψήφιο.

Η ψηφοφορία θα γίνει τον Ιανουάριο, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και εάν, όπως αναμένεται, ο Ολάντ διεκδικήσει δεύτερη θητεία, θα είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρόεδρος υπόκειται σε τέτοια διαδικασία για να αποσπάσει το «ναι» των ψηφοφόρων του κόμματος του.


Η απόφαση ελήφθη μετά από μήνες διαμάχης για το εάν είναι σωστή ή όχι η τακτική, που προβλέπεται στο καταστατικό των Σοσιαλιστών. Ο Ολάντ δεν ήθελε την κάλπη και οι συνεργάτες του στο κόμμα πίεζαν για να αλλάξουν οι κομματικοί κανονισμοί, αλλά τα ποσοστά δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου είναι τόσο πολύ μειωμένα και η κεντροαριστερά τόσο διαιρεμένη που ήταν σχεδόν αδύνατο να αποφύγει τη διαδικασία.


Υποχωρώντας λοιπόν, μπροστά στο αναπόφευκτο, ο Ολάντ ποντάρει τώρα στην εσωκομματική αναμέτρηση, θεωρώντας ότι είναι μια ευκαιρία να εξουδετερωθούν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ειδικά ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Αρνώ Μόντεμπουργκ που έχει προεδρικές φιλοδοξίες.


«Το Σοσιαλιστικό κόμμα, ζητά και σωστά, να ενώσει την αριστερά με αυτή τη διαδικασία... διότι πρέπει να είμαστε παρόντες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών», είπε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην Journal du Dimanche.


Οι «αντάρτες» του κόμματος πιέζουν να επιτραπεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία μελών της άκρας Αριστεράς και των Πρασίνων, με τον κίνδυνο έτσι να στήσουν σκηνικό ντροπιαστικής ήττας για τον Ολάντ.


Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν τον επόμενο Μάιο και μπορεί να έρθει τρίτος πίσω από τη Μαρίν Λεπέν και τον κεντροδεξιό υποψήφιο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Νικολά Σαρκοζί, ή ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.


Το πιο ανησυχητικό για τον Ολάντ ίσως είναι αποτέλεσμα μέτρησης που έγινε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία, ο Ολάντ θα συγκέντρωνε λιγότερους ψήφους και από τον ηγέτη της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν.


Λεπτομέρειες για την εσωκομματική κάλπη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ενώ τόσο το Αριστερό Κόμμα του κ. Μελανσόν όσο και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Ωστόσο για τους Σοσιαλιστές αντάρτες, η απόφαση από μόνη της αποτελεί νίκη.


«Στην πραγματικότητα εάν διεξάγουμε εσωκομματικές εκλογές, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων υποψήφιος», δήλωσε ο Μπενουά Αμόν, βουλευτής των Σοσιαλιστών και πρώην υπουργός Παιδείας που παραιτήθηκε όταν ο Ολάντ έκανε στροφή προς τα δεξιά, επιλέγοντας τον φιλικό προς τις αγορές Μανουέλ Βαλς για πρωθυπουργό.


«Η διαδικασία θα επιτρέψει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την στρατηγική, πράγμα που εμένα με ικανοποιεί» συμπλήρωσε.


Από την άλλη - εκτιμούν οι Financial Times - ο Ολάντ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κάλπη για να επαναπροσδιορίσει την εξουσία του σε ένα επαναστατημένο κόμμα, που του αρνήθηκε την πλειοψηφία στην Βουλή σε τρεις περιπτώσεις κρίσιμων μεταρρυθμιστικών πακέτων, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για τα εργασιακά.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: