11.6.16

Κι όμως 20 «κλειστά» επαγγέλματα άνοιξαν...



Κι όμως τα κλειστά επαγγέλματα άνοιξαν.

Σ΄αυτό το βασικό συμπέρασμα κατέληξαν μετά από επίπονη και χρονοβόρα μελέτη οι ερευνητές του ΚΕΠΕ...
Αγάπη Κώτση, Έρση Αθανασίου, Νικόλαος Κ. Κανελλόπουλος, Ρωξάνη Καραγιάννη, Ιωάννης Κατσελίδης  οι οποίοι δημοσιοποίησαν τη μελέτη τους για την αποτίμηση της απελευθέρωσης 20 κλειστών, μέχρι πρόσφατα, επαγγελμάτων.

Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα και οικονομικές δραστηριότητες είναι:
-συμβολαιογράφοι-συμβολαιογραφικές εταιρείες, δικηγόροι-δικηγορικές εταιρείες, νόμιμοι ελεγκτές, λογιστές-φοροτεχνικοί, ιατροί-ιατρεία-πολυϊατρεία, οδοντίατροι-οδοντιατρεία-πολυοδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτές-εργαστήρια φυσικοθεραπείας, διδασκαλία σε φροντιστήριο-ίδρυση φροντιστηρίου, ενεργειακοί επιθεωρητές, μεσίτες, πιστοποιημένοι εκτιμητές, οδηγοί ταξί-επιβατηγά ταξί δημόσιας χρήσης, φορτοεκφορτωτές, ναυτικοί πράκτορες, ξεναγοί, Ιδιωτικά Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας, Επιχειρήσεις Προσωρινής Απασχόλησης, εφημεριδοπώλες-πρακτορεία διανομής τύπου, ενεχυροδανειστές και εκτελωνιστές.

Ομως θα χρειαστεί να επιστρέψει η οικονομία σε ήρεμα νερά για να αποτιμηθεί κατά πόσο η μεγάλη μεταρρύθμιση του ανοίγματος 20 επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριότητων σε νέους επαγγελματίες, συμβάλει και κατά πόσο στην ανάπτυξη που είναι το μεγάλο ζητούμενο.


H έκθεση αποτιμά την πορεία απελευθέρωσης, ως αποτέλεσμα των θεσμικών αλλαγών που έγιναν μέχρι το τέλος του 2014. Σημείο εκκίνησης αποτελεί ο Ν.3919/2011, που αφορούσε στην κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, ενώ ακολούθησε σειρά συμπληρωματικών νομοθετημάτων στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: