7.6.16

Και στο βάθος... εκλογικός νόμος....

Το ερώτημα της επόμενης μέρας...

Η ατζέντα της άμεσου μέλοντος περιλαμβάνει και τις «θεσμικές μεταρρυθμίσεις», πεδίο που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προνομιακό για την ανάδειξη του «δημοκρατικού» της προφίλ, παρά το...
μνημόνιο στο οικονομικό - εργασιακό πεδίο. Κεντρικά ζητήματα είναι η Συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την οποία ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα γίνει έγκαιρα «πολύ πριν τις επόμενες εκλογές που είναι το Φθινόπωρο του 2019, ώστε να καταλήξουμε χωρίς να υπάρχουν στο μυαλό μας πολιτικές σκοπιμότητες».

Η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τις θέσεις της για τον εκλογικό νόμο, αν και ο Τσίπρας κατά καιρούς έχει μιλήσει για έναν «αναλογικότερο» εκλογικό νόμο, που βέβαια απέχει από την απλή αναλογική, καθώς παραπέμπει στη διατήρηση ενός μικρότερου μπόνους. Πάντως η κυβέρνηση, μέχρι νεωτέρας κρατά αποστάσεις από τον Κουρουμπλή ο οποίος έχει μιλήσει για 270 έδρες και μπόνους 30 εδρών το οποίο θα μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ένα κόμμα αλλά και σε σχηματισμό κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως του τι λέγεται δημόσια, είναι βέβαιο ότι μέσα από την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα περάσει η προσπάθεια είτε να διασφαλιστεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είτε στη χειρότερη περίπτωση, η διατήρηση του νέου δικομματισμού, όπου ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος θα παραμένει ισχυρός πολιτικός παίκτης.

Το ερώτημα είναι με ποια προοπτική θα καταρτιστεί ο εκλογικός νόμος:

Αν θεωρηθεί δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισπράξει στις εκλογές την φθορά της εξουσίας και θα έρθει δεύτερος, τότε το πιθανότερο είναι ότι η προσπάθεια θα προσανατολιστεί στο «κουτσούρεμα» της δύναμης του πρώτου κόμματος και της ενίσχυσης του δεύτερου. Βέβαια, αυτό θα δώσει την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί την ήττα του πολύ πριν τις εκλογές, κάνοντας δύσκολη την στήριξη της ρητορικής περί κυβέρνησης «τετραετίας».

Την ίδια ώρα, η παραπάνω προσέγγιση, υπονομεύει την αισιοδοξία της πρόβλεψης που κάνουν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες ότι, το παιχνίδι θα γυρίσει προς το τέλος του 2018 οπότε το πρόγραμμα θα αποδώσει καρπούς...

πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: