19.6.16

Χωρίς "χαρτιά" στη μάχη του φθινοπώρου ο Κυρ. Μητσοτάκης...


Να διαχειριστεί την απόλυτη χρεοκοπία όλων των πολιτικών επιλογών του και να βρει νέα πολιτική περπατησιά μεσούντος του θέρους καλείται ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά και την αποτυχία της...
συγκέντρωσης των "Παραιτηθείτε", που αποτελούσε την τελευταία αντιπολιτευτική καταφυγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται αντιμέτωπος και με τα αντιπαρατιθέμενα εσωκομματικά στρατόπεδα στη Συγγρού, καθώς οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις έχουν ξαναφουντώσει με αφορμή την αποτυχία τής έως τώρα πολιτικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επί της ουσίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ως προς το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, υπό την έννοια ότι, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τους δυσκολότερους κάβους του Μνημονίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν απ' αυτό, η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της έχουν "κάψει" όλα τα αντιπολιτευτικά όπλα που είχαν στη διάθεσή τους: μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόλαβε να εξαγγείλει "άλλο μείγμα πολιτικής", πόνταρε πολλές φορές στη θεωρία της "αριστερής παρένθεσης" με την τακτική του "όχι σε όλα", ενώ επιστράτευσε και το "όπλο" με τον υψηλότερο πολιτικό συμβολισμό που διαθέτει η φαρέτρα τής εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης, το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Την ώρα, λοιπόν, που ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε "κάψει" όλα τα χαρτιά του, η δήθεν "αυθόρμητη" και "ακομμάτιστη" κινητοποίηση των "Παραιτηθείτε" φαινόταν να προσφέρει την τελευταία ευκαιρία στη Ν.Δ. για να αποδείξει ότι το αίτημά της για εκλογές "εκφράζει την κοινωνία".

Εσωστρέφεια στο Σύνταγμα
Για τον λόγο αυτό, παρ' ότι αρχικά ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να "μπλέξει" με την διαδήλωση της περασμένης Τετάρτης, εντέλει πιέστηκε από το εσωτερικό του κόμματός του προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Ν.Δ. παρείχε πλήρη στήριξη στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου διά... της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω επιθέσεων στον Ν. Φίλη και σε όσα κυβερνητικά στελέχη τολμούσαν να... ασκήσουν κριτική. Συν τοις άλλοις, το βράδυ της παραμονής "κατέστησε υπεύθυνη για την ασφάλεια των διαδηλωτών" την κυβέρνηση. Φράση που επανέλαβε αυτολεξεί και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στη Βουλή επί του αναπτυξιακού νόμου, όταν ενδύθηκε "συγκεντρωσιάρχης" των "Παραιτηθείτε". Η τελική στάση τού προέδρου της Ν.Δ. αποδίδεται, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές από τη Συγγρού, στην υπερίσχυση των πιέσεων της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, αλλά και των "σαμαρικών", που ζητούν "έξαλλη" αντιπολίτευση. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης αγνόησε την επίσημη κομματική "γραμμή" περί μη παρουσίας πολιτικών στελεχών και παρέστη στους "Παραιτηθείτε" ως... "απλός πολίτης", όπως δήλωσε.

"Καραμανλικές" ενστάσεις
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η διχοστασία στη Συγγρού για την δέουσα στάση έναντι των "Παραιτηθείτε" μετεξελίχθηκε σε εσωστρέφεια, καθώς κυρίως οι "καραμανλικοί", αλλά και ορισμένοι "μητσοτακικοί" δεν έκρυψαν τις πολιτικές αντιρρήσεις τους. Tην άποψη ότι "αν πήγαινε, θα καπέλωνε το συλλαλητήριο" εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ αίσθηση στο "γαλάζιο" παρασκήνιο προκάλεσε η ομιλία του βουλευτή Σερρών Κ. Καραμανλή σε κομματική εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη. "Είναι δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται αν θέλουν στους δρόμους και στις πλατείες. Και υποχρέωση δική μας να κάνουμε την αντιπολίτευσή μας στη Βουλή και όπου επιτάσσουν οι θεσμοί" ξεκαθάρισε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν παρέλειψε να βάλει φρένο, εμμέσως πλην σαφώς, και στη ρητορική της Ν.Δ. περί εκλογών: "Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποστηρίζει τον Τσίπρα, αντιλαμβάνεται την πολιτική εξαπάτηση, αλλά δηλώνει ότι δεν θέλει εκλογές, και δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση 'Παραιτηθείτε'", κατέληξε.

Θυμήθηκε τις προτάσεις
Τούτων δοθέντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με όλα τα πολιτικά χαρτιά "καμένα", δίνει... ραντεβού στην κυβέρνηση το φθινόπωρο, εκτιμώντας -αλλά και ελπίζοντας- ότι αφενός ο λογαριασμός των μέτρων, αφετέρου οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά θα δημιουργήσουν ένα εύφλεκτο πολιτικό και κοινωνικό κοκτέιλ, που θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Ως τότε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφήνει κατά μέρος της εκλογές και εκκινεί τη διαδικασία εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Χωρίς κόκκινες γραμμές
Ωστόσο, οι πάγιες απόψεις του προέδρου της Ν.Δ. ήδη δεν κρύβονται. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαδικών απολύσεων, λέγοντας απλώς ότι "δεν νομίζει ότι θα λύσουν κάποιο πρόβλημα στην αγορά", ενώ ερωτηθείς τι θα έκανε αν τον πίεζαν οι δανειστές, απέφυγε να απαντήσει. "Οι κόκκινες γραμμές είναι μια τόσο πολυφορεμένη έκφραση. Δεν θα την ακούσετε από μένα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στα εργασιακά. Σαν να μην έφταναν αυτά, επισήμανε ότι, αν ήταν στην κυβέρνηση, θα πρότεινε "πακέτο περικοπής δαπανών" και επικαλέστηκε τη διαδρομή και την αξιοπιστία του ως "τεκμήριο" ότι θα έπειθε τους δανειστές. Ξεχνώντας, πάντως, ότι κορωνίδα της κυβερνητικής του διαδρομής υπήρξαν οι απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: