3.6.16

Οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Τσίπρας με τον Βαλς...

Οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μανουέλ Βαλς

Να αρχίσει να μετουσιώνει σε πράξη την αλλαγή σελίδας και το θετικό κλίμα το οποίο καλλιέργησε στο υπουργικό συμβούλιο επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας...
με τη σημερινή συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς.

Έχοντας κάνει έναν εκτενή απολογισμό των μέχρι στιγμής πεπραγμένων της κυβέρνησης, για τα οποία υπογραμμίστηκε η τήρηση των κόκκινων γραμμών και η σημασία της συμφωνίας για το χρέος, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα προς όλους τους υπουργούς να περάσουν στην πραγματική διακυβέρνηση εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων με κύριο κριτήριο το αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Η συνεδρίαση έγινε μετά από καιρό σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς η χώρα και η οικονομία με το κλείσιμο της αξιολόγησης εισέρχεται σε μία περίοδο κανονικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε γραμμή αναμονής, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να μπουν σε ιεράρχιση, με προτεραιότητα σε όσα μπορούν να συνδράμουν στην οικονομική ανάκαμψη και την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας. Η αρχή έγινε το βράδυ της Πέμπτης με την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, ενώ σειρά παίρνουν τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την αναδιάρθρωση της Παιδείας και Υγείας. Λόγω και του φόρτου κοινοβουλευτικού έργου, αφού η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι, τα σενάρια ανασχηματισμού πηγαίνουν πίσω, με μοναδική χρονική περίοδο που φαντάζει πιθανή μία αναδόμηση του κυβερνητικού επιτελείου να είναι εν μέσω θέρους, πριν τα... μπάνια του λαού.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν Τσίπρας και Βαλς

Μέσα σε αυτό το κλίμα αλλαγής σελίδας που καλλιεργεί το κυβερνητικό επιτελείο, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς, με τον οποίο είχε δείπνο το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την ατζέντα της συνάντησης έθεσε εν πολλοίς ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βράδυ κατά το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Βαλς, τονίζοντας ότι έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία, πως η χώρα ξεπέρασε όρθια δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική και πως η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί για ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες.

Το Μαξίμου στοχεύει σε τρεις βασικούς άξονες στη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό. Αρχικά την επέκταση της πολιτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης απέναντι στις ακραίες πολιτικές λιτότητας, την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων από το Παρίσι και τέλος στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών για την προσφυγική κρίση. Ήδη τα μηνύματα που έχει στείλει ο κ. Βαλς μετά την άφιξή του στην Αθήνα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σταθερή θέση της Γαλλίας υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι μεταξύ των δύο πολιτικών θα υπογραφεί οδικός χάρτης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας με πέντε βασικούς άξονες:

- Συνεργασία για μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη Δημόσια Διοίκηση

-Συνεργασία για επενδύσεις και υποδομές. Ήδη από το Παρίσι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και υπηρεσίες υδάτων.

- Συνεργασία για καινοτομίες και νέες τεχνολογίες

- Συνεργασία για την αγροτική ανάπτυξη

- Συνεργασία για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Παράλληλα, συμφωνίες συνεγασίας θα υπογραφούν και για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, μεταξύ των οποίων και ανταλλαγές σε επίπεδο προγραμμάτων υποτροφιών.

Τέλος, σύμφωνο θα υπογραφεί και για τους τομείς Άμυνας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο επίκειται συμφωνία για την αύξηση του προσωπικού που θα στείλει το Παρίσι για τη στελέχωση της Frontex και των Υπηρεσιών Ασύλου, καθώς και για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Πέραν τούτου θα υπογραφεί σε συνέχεια της αρχικής συμφωνίας με τον Φρανσουά Ολάντ σύμφωνο για την απορρόφηση 500 προσφύγων το μήνα από τη Γαλλία στο πλαίσιο του προγράμματος relocation.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: