20.6.16

Αναλογικότερος ή απλή αναλογική; Ιδού η απορία...

Αναλογικότερος  ή απλή αναλογική;  Ιδού η απορία - Media
Ο εκλογικός νόμος αναμένεται να είναι το δεύτερο πεδίο πολιτικών και κομματικών συγκρούσεων την επόμενη περίοδο, αν και αυτή η υπόθεση αναμένεται να λήξει πολύ συντομότερα από εκείνη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το Μαξίμου προσπαθεί να λύσει τον...
«γρίφο» του εκλογικού νόμου ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά τόσο της απλής αναλογικής όσο και ενός συστήματος αναλογικότερου του ισχύοντος, που θα διατηρεί μεν το μπόνους εδρών, αλλά μειωμένο. Απώτερη επιδίωξη σε τακτικό επίπεδο είναι αφενός να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στον ισχύοντα νόμο και να δοθεί ένα στίγμα «αριστερής θεσμικής μεταρρύθμισης», αφετέρου να αφαιρεθεί το πλεονέκτημα των 50 εδρών από τη Ν.Δ. σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές είναι το πρώτο κόμμα λόγω της κυβερνητικής φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα όσα λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο στόχος είναι ο νέος εκλογικός νόμος να διαμορφωθεί και να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, πριν από το ολιγοήμερο κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο. Καθοριστική για τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να είναι η ευρεία σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου αύριο, ενώ στη συνέχεια, στις 25 - 26 Ιουνίου, θα τοποθετηθεί και το κόμμα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέση αρχής

Οι βασικές παράμετροι που επιχειρείται να συγκεραστούν είναι η θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απλής αναλογικής και ο στόχος να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι στη Βουλή προκειμένου ο νέος νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. 

Η δεύτερη παράμετρος ωστόσο οδηγεί και στην εκδοχή ενός νόμου «αναλογικότερου» από τον σημερινό (σύμφωνα με ορισμένους, το σενάριο αυτό είναι πιθανότερο να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση), την οποία στηρίζει σθεναρά και προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στη βάση της θέσης υπέρ σταθερών κυβερνήσεων...

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο των ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: