13.7.16

Δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι...

 Κατρούγκαλος στο «Ακραίως»: Δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο Απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά έδωσε στο ''Aκραίως'' στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Τάκη Χατζή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αποκαλύπτοντας ότι...

δεν μειωθεί ο κατώτατος μισθός, δεν θα κοπούν οι τριετίες, αλλά και το ό,τι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό των μηνιαίων απολύσεων στο 10%, ενώ σε σχέση με το θέμα των ημερών για τον εκλογικό νόμο, υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι προκειμένου να περάσει από τη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε:

Ο κατώτατος μισθός θα είναι 586 Ευρώ όσο είναι ο Σύριζα στην κυβέρνηση.  Κανένας μισθός δεν θα μειωθεί. Είναι εκτός διαπραγμάτευσης. 
Επίσης, δεν θα κοπούν οι τριετίες και δεν θα επιδεινωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τις απολύσεις υπογράμμισε ότι δεν θα αυξηθεί το 5% ανά μήνα:

Πίεζαν για το  10% αλλά δεν θα γίνει. Το ΔΝΤ έλεγε το Φεβρουάριο να μην αυξήσουμε τις εισφορές, αλλά πείσαμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να αυξήσουν λίγο τις εισφορές.

Σε σχέση με τον 13-14 μισθό, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησής τους, γιατί δεν το θέλουν οι εργοδότες, τονίζοντας ότι ''είναι εκτός διαπραγμάτευσης ζήτημα για αυτούς τους μισθούς".

Όπως εκτίμησε:

Οι κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν ότι δεν γεννάται ζήτημα αλλαγής του πλαισιού για τις απεργίες. Συμφωνήθηκε ότι μπορεί να γίνει εκσυγχρονισμός του πλαισίου, αλλά να μην θιγούν τα δικαιώματα στην απεργία.

Παράλληλα, για το Lock out  είπε ότι ''οποιαδήποτε συζήτηση για την ανταπεργία θα την αποκρούσουμε. Δεν το θέλει κανείς, δεν το θέλουν οι εργοδότες. 

Όπως τόνισε:

Δεν πάμε σε ρήξη με το ΔΝΤ''. Είναι  ακραίος παίκτης, θα απομονωθεί και θα χάσει.

Ερωτηθείς για τη γνώμη του για τον Κώστα Καραμανλή τόνισε ότι ''Είναι ένας πολιτικός που έχει την προσωπική μου συμπάθεια ο Κώστας Καραμανλής''.  

Ο υπουργός Εργασίας κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ότι ''Δεν υπάρχει δημοψήφισμα που να είναι συμβουλευτικό.Για κάθε σημαντικό ζήτημα να ρωτάται ο λαός. Δεν προβλέπεται αυτό στο άρθρο 110 του συντάγματος. Οπότε αυτές οι δύο διαδικασίες πρέπει να γίνουν παράλληλα. Οταν μιλάει ο λαός πρέπει να τον ακούμε. Υπάρχει και το άρθρο της λαϊκής κυριαρχίας''. 

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε και για το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την απλή αναλογική, επισημαίνοντας ότι ''δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι αλλά είναι δύσκολο. Το Ισραήλ και η Σουηδία κυβερνώνται με απλή αναλογική. Τώρα με το 36% των ψήφων έχουμε το 48% των εδρών στη Βουλή. Αυτό είναι κακό''. 

Ο ίδιος έκανε λόγο για ''διαφοροποίηση απόψεων'' σε σχέση με την απλή αναλογική, καθώς κανείς δεν συμφωνούσε για το πότε πρέπει να γίνει, ενώ τόνισε ότι 2019 θα γίνουν οι εκλογές. 

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε και αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ''Τώρα κλείσαμε αυτό που δεν μπόρεσε να κλείσει ο Σαμαράς το 14', την πρώτη αξιολόγηση. Κλείσαμε την αξιολόγηση και μετά φέραμε τον εκλογικό νόμο''.



newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: