24.7.16

Διασώθηκαν 52 πρόσφυγες ανοιχτά της Μυτιλήνης...


Ακόμη δυο βάρκες με συνολικά 52 πρόσφυγες και μετανάστες περισυλλέχθηκαν σήμερα το πρωί ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο από...
δυο σκάφη της Frontex για να μεταφερθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και από εκεί στο hot spot της Μόριας.

Σε 276 ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο το τελευταίο 48ωρο, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 όσοι ήρθαν από την περασμένη Παρασκευή, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωνε ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό σχετικά με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Διαμένουν στο hot spot, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και σε δομές διάχυτες, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης. 

Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: