10.7.16

Η Ευρώπη (του Σόιμπλε)...


... δεν διαπραγματεύεται και δεν χαλαρώνει...
Η Μέρκελ βάζει «πάγο» στα σχέδια Ρέντσι για κρατική διάσωση των ιταλικών τραπεζών, η Κομισιόν επιβάλλει - υπό την πίεση του Βερολίνου - κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για υπερβολικό έλλειμμα, και ο Σόιμπλε απαντά στον ευρωσκεπτικισμό με συνταγή περισσότερης πειθαρχίας κι ακόμη... περισσότερης λιτότητας: 


Δεν είναι θέατρο παραλόγου, είναι η πρώτη...
απάντηση της (γερμανικής) Ευρώπης στην ψήφο του Brexit και επ' αυτού του κάδρου η Ελλάδα καλείται από αύριο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τους δανειστές.

Το ελληνικό ζήτημα δεν αποτελεί μεν προτεραιότητα στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όμως τα μηνύματα που έχουν ήδη φθάσει στην Αθήνα δείχνουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί ενώπιον του πιεστικού αιτήματος για ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων, χωρίς καμία χαλάρωση και καμία διαπραγμάτευση. 

Η «μίνι αξιολόγηση» του καλοκαιριού

Στην πράξη, και όπως έχει ήδη καταστεί σαφές από τις ηλεκτρονικές επιστολές που έχουν σταλεί από την κοινοτική πτέρυγα των δανειστών στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να φέρει εις πέρας μια ακόμη «μίνι αξιολόγηση» εν μέσω θέρους και να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή, έως το τέλος Αυγούστου, των εκκρεμών προαπαιτούμενων, χωρίς τα οποία δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δις ευρώ.

Το εν λόγω μήνυμα σκοπεύουν να επαναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, στο αυριανό Eurogroup o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο σκληρός, περί τη Γερμανία, πυρήνας χωρών - Φινλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία κ.λ.π. -, ενώ το σήμα της «μη χαλάρωσης» έχουν ήδη εκπέμψει μέσω των δικών τους διαύλων προς την Αθήνα οι επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ και του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Κοινή επωδός των εν λόγω «σημάτων» είναι η προειδοποίηση πως πρέπει να αρχίσει και να κλείσει εγκαίρως, τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει και το μεγάλο μέτωπο των εργασιακών.

Στην Αθήνα η πρώτη γραμμή άμυνας επ' αυτής της πίεσης - παρ' ότι κυβερνητικές πηγές την χαρακτηρίζουν «αναμενόμενη μετά το Brexit» - είναι η άμεση προώθηση, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα μιας σειράς από ανοιχτά, όσο και θερμά, ζητήματα που εντάσσονται στις ουρές της πρώτης αξιολόγησης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: