17.7.16

«Ο Ερντογάν θέλει το κεφάλι του Γκιουλέν»...

Διεθνής Τύπος: «Ο Ερντογάν θέλει το κεφάλι του Γκιουλέν»
Τι αναφέρει ο Διεθνής Τύπος...
«Ο Ερντογάν θέλει το κεφάλι του Φετουλάχ Γκιουλέν», γράφει ο ξένος Τύπος αναφερόμενος στη θεωρία που προβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος ότι, πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, βρίσκεται ο πολιτικός του αντίπαλος, που ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.  

Τα περισσότερα...
ξένα δημοσιεύματα σχολιάζουν επίσης την ξαφνική... λατρεία της τουρκικής ηγεσίας με τα social media, τα οποία η ίδια έχει "φιμώσει" πολλές φορές στο παρελθόν, το μπαράζ εκκαθαρίσεων στη στρατιωτική και δικαστική εξουσία από την πλευρά του τουρκικού καθεστώτος ενώ , υπάρχουν πολλά άρθρα που αφήνουν αιχμές για πιθανό ρόλο του Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Για το γερμανικό περιοδικό "Focus", o Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που παίζει με την φωτιά. "Όταν θέλει να πετύχει τους φιλόδοξους πολιτικούς στόχους του, ο Ερντογάν είναι ικανός για όλα...", υποστηρίζει χαρακτηριστικά.    



Le Monde 

"O Ερντογάν θέλει το κεφάλι του Φετουλάχ Γκιουλέν", γράφει χαρακτηριστικά σε τίτλο άρθρου της η γαλλική εφημερίδα "Le Μonde " και προσθέτει :

" O Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε πόλεμο με τους "γκιουλενιστές" από το 2013".  Αναφερόμενη στο "ξήλωμα" χιλιάδων στρατιωτικών και δικαστικών, η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει πως πρόκειται για τη μαζικότερη εκκαθάριση από δημοκρατική εκλεγμένο ηγέτη στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. 

 Focus 



"Ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος από τον οποίο όλα θα μπορούσε κανείς να περιμένει", σχολιάζει άρθρο του γερμανικού περιοδικού "Focus" και διερωτάται αν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος.

"Ήθελε ο Ερντογάν το πραξικόπημα;", αναφέρει το περιοδικό σχολιάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, η απόπειρα πραξικοπήματος θα μπορούσε να έχει "στηθεί" από τον Σουλτάνο του Βοσπόρου προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την κυριαρχία του.  

Από την πλευρά του, ο Τούρκος εμπειρογνώμονας, Ούντο Στάινμπαχ , δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Focus" πως, αν και δεν πιστεύει πως ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από τα αιματηρά γεγονότα της 15ης Ιουλίου, ωστόσο, τον έχει για όλα ικανό: "Του αρέσει να παίζει με τη φωτιά...". 

"Πηγαίνει πολύ μακριά όταν θέλει να υλοποιήσει τους φιλόδοξους πολιτικούς του στόχους, για παράδειγμα να καθιερώσει ένα προεδρικό σύστημα, στο οποίο θα έχει μέγιστη ισχύ", προσθέτει ο Ούντο Στάινμπαχ.  





"H ειρωνεία της ιστορίας", σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "Liberaiton" αναφερόμενη στον " ξαφνικό έρωτα" του Ταγίπ Ερντογάν με τα social media . "Ο Ταγίπ Ερντογάν που είχε "φιμώσει" τα social media , τώρα τα χρησιμοποιεί για να συσπειρώσει το λαό του", αναφέρει. 

Le Figaro 



Εν μέσω απόπειρας πραξικοπήματος,  ο Ταγίπ Ερντογάν καλεί το λαό να αντισταθεί μέσω... Facetime , γράφει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro. 
  
Αναφερόμενη στις μεγάλες χθεσινές διαδηλώσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τα social media για να επιβιώσει από την απόπειρα πραξικοπήματος και τελικά κατάφερε να επικρατήσει.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: