7.7.16

Κόλαση στη Βουλή για τα δάνεια του Ψυχάρη...

Κόλαση στη Βουλή για τα δάνεια του Ψυχάρη
Στο μάτι του κυκλώνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, βρέθηκε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, για δάνεια που...
έχει λάβει από τις τράπεζες και θεωρούνται επισφαλή! 

Βοήθησε σε αυτό βέβαια, η κλήση στην επιτροπή του Διευθύνοντα Συμβούλου της Alpha Bank, Δημήτρη Ματζούνη, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπόθεση δανείου του Σταύρου Ψυχάρη για την ανέγερση κτηρίων στο Πόρτο Χέλι. Ο κ. Ματζούνης, που κυριολεκτικά βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις, επικαλέστηκε τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να μην δώσει απαντήσεις που θα μπορούσε να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον ίδιο. 

Ωστόσο αναγνώρισε για παράδειγμα πως το άνοιγμα της τράπεζας σε δανεισμό των ΜΜΕ, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ (311) από τα οποία πάνω από το 50% (160 δις ευρώ) δεν είναι εξασφαλισμένα.

Αναγνώρισε δε πως το σύνολο της δανειοδότησης του ΔΟΛ αγγίζει τα 96 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί η τράπεζα παρά το ότι ήδη από το 2009 όλες οι εκθέσεις και εκτιμήσεις ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό, η τράπεζα συνέχιζε να τον δανείζει. «Το δάνειο αυτό δόθηκε το 2006 και τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες», απάντησε ο κ. Ματζούνης σε ερώτηση για το δάνειο στο Πόρτο Χέλι και πρόσθεσε πως τα δάνεια που έχουν δοθεί στον ΔΟΛ εξυπηρετούνται κανονικά. « Ως τράπεζα έχουμε την ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός και αυτά που παίρνουμε ως βοήθεια. Οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι είχαμε τη πιο συνετή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες», δήλωσε.

 Για το θέμα που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια αναφορικά με τις ταινιοθήκες των καναλιών, ο κ. Ματζούνης είπε πως ακόμα και σήμερα έχουν αξία, καθώς έχουν «γεννήσει» έσοδα της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ.

 Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Alpha, αναγνώρισε πάντως πως ήδη από τα τέλει του περασμένου χρόνου τα δάνεια που έχει λάβει το Mega δεν εξυπηρετούνται, υπογραμμίζοντας τις διεργασίες που γίνονται μεταξύ της τράπεζας και των μετόχων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Μετά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών που επικαλέστηκαν πόρισμα της ΤτΕ για τη μη τήρηση των κανόνων για το επίμαχο δάνειο, ο κ. Ματζούνης, διαφώνησε ανοιχτά λέγοντας πως ακολουθήθηκαν κανονικά όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Ακόμα, διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ήρθε σε κατάσταση «παροξυσμού» κατά την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ευρωπαϊκού τραπεζικού μηχανισμού, όταν η σχετική συζήτηση άγγιξε στο επίμαχο θέμα. «Αν είχα βρεθεί σε τέτοια κατάσταση θα το θυμόμουν. Δεν είχα ποτέ τέτοια συνάντηση», είπε...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: