8.7.16

Γιατί τρέμουν την απλή;..

Μαλλιά κουβάρια κατόρθωσε να κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει ώς το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή πρόταση νόμου για την καθιέρωση απλής αναλογικής. Με...
την κίνηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να προκαλέσει μείζονα αναστάτωση, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, να φέρει σε θέση αμηχανίας το ΚΚΕ και να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει την επαναφορά των μονοκομματικών κυβερνήσεων που έφεραν τη χώρα σε αδιέξοδο.

Η απλή αναλογική απειλεί κρατούσες πολιτικές αντιλήψεις και συμπεριφορές των περισσότερων κομμάτων, ενώ αποσταθεροποιεί το εγχώριο ισχυρό οικονομικό κατεστημένο, που επιδιώκει να ασκεί παντοιοτρόπως πιέσεις σε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Για το πολιτικό σύστημα αποτελεί μείζονα πρόκληση, αφού η απλή αναλογική επιβάλλει την κουλτούρα της προγραμματικής συνεργασίας, τον υπερκομματικό έλεγχο και τη διαβούλευση και τη σύνθεση για την πορεία της κυβέρνησης, αντί της αμυντικής περιχαράκωσης και των οβιδιακών μεταμορφώσεων των κομμάτων ανάλογα με το αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Η αναζήτηση κυβερνήσεων συνεργασίας και η αυθεντική αποτύπωση της βούλησης του ελληνικού λαού, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς και της προοδευτικής σκέψης στη χώρα, παρότι βρίσκεται προ των πυλών, εξετάζεται ακόμη από τους μικροκομματικούς φακούς. Οι πολιτικοί ταγοί της χώρας τοποθετούνται, όχι ανάλογα με το βάθος και το βάρος του αιτήματος, αλλά με το μικροκομματικό συμφέρον και τη σκοπιμότητα του προτείνοντος.
Από το παιχνίδι της άρνησης να υιοθετηθεί η απλή αναλογική δεν εξαιρείται (στο παρελθόν) και η Αριστερά.

Κεντροαριστερά στα τρία

Στην παρούσα, όμως, φάση η απειλή επικρέμαται πάνω από την κατακερματισμένη Κεντροαριστερά, που καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της στη δυσκολότερη ίσως φάση της. Οι εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, που είναι οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες στο παιχνίδι της ενιαίας Κεντροαριστεράς, τορπιλίζουν την προσπάθεια σύγκλισής τους. Η στάση του καθενός ίσως αποτελέσει και παράγοντα αποσταθεροποίησης της διαδικασίας συνεργασίας με στόχο την κοινή εκλογική κάθοδο στις επόμενες εκλογές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποφάσισε (οριστικά και αμετάκλητα;) να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, παρότι ικανοποιούνται τρεις από τις πέντε συνολικά προτάσεις που έχει καταθέσει από πέρσι.
Την ίδια ώρα ο έτερος μεγάλος εταίρος στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζει την κυβερνητική πρόταση και αφήνει σαφείς αιχμές για την κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι, που επιχειρείται να μπει στο μεγάλο κεντροαριστερό εγχείρημα, διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως με την απλή αναλογική, θεωρώντας ότι οδηγεί σε ακυβερνησία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί αμήχανα και ενοχικά να αιτιολογήσει την ξαφνική μεταστροφή του από τη δική του πρόταση για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην ολική άρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε σε δεινή θέση, αφού από τη μία ήθελε να υποστηρίξει την υπερψήφιση της απλής αναλογικής και από την άλλη αντιμετώπισε το ενδεχόμενο μιας σοβαρής εσωκομματικής κρίσης, με Βενιζέλο και Λοβέρδο να δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να μη στηριχτεί η κυβερνητική πρόταση, μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από την κυβέρνηση. Στις παρασκηνιακές διεργασίες η Γεννηματά βρέθηκε μπροστά στο αδιέξοδο να κατηγορηθεί στην προεκλογική διαδικασία για τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι δίχασε το κόμμα της και ότι συνέβαλε στην αποχώρηση ηγετικών στελεχών. Για αυτό και ύστερα από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες της αποφάσισε να απορρίψει την κυβερνητική πρόταση με δύο βασικά επιχειρήματα, που δεν είναι βέβαιο ότι ικανοποιούν την κομματική βάση...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: