2.7.16

Περίπλοκη αναλογική...


Στη ΝΔ στοιχηματίζουν ότι δεν υπάρχουν οι 200 ψήφοι που είναι αναγκαίες για να  ισχύσει νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές. Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να αισιοδοξούν ότι...
μια πρόταση απλής αναλογικής δεν μπορεί παρά να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από το ελληνικό κοινοβούλιο και ότι, αν αυτό δεν συμβεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης   θα υποστούν σοβαρό πολιτικό κόστος.


Η πραγματικότητα είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν οι 47 ψήφοι που χρειάζεται να προστεθούν στους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης για να επιτευχθεί ο στόχος. Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να πάρουν τα ΝΑΙ του ΚΚΕ (15), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (16),  του Ποταμιού (10), της Ενωσης Κεντρώων (9) και των 4 ανεξάρτητων. Αλλά ο Περισσός είναι μάλλον απίθανο να κάνει πίσω από τη θέση του για κατάργηση του ορίου 3% σχετικά με την εκπροσώπηση κομμάτων στη Βουλή, είτε πρόκειται για προσχηματική κόκκινη γραμμή είτε για ουσιαστική διαφωνία προς την πρόταση της κυβέρνησης για απλή αναλογική (κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και δικαίωμα ψήφου στα 17 χωρίς κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών).

Ετσι, ακόμη και αν η λύση δινόταν με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής (18) που εμμέσωςς χαρακτηρίστηκαν ευπρόσδεκτες από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, δεν θα αρκούσε η συγκατάθεση της Ενωσης Κεντρώων που είναι αρκετά πιθανή, αλλά θα έπρεπε επίσης να συμπλεύεσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και να σπάσει η γραμμή του ΟΧΙ στο Ποτάμι είτε να υπερψηφίσουν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, κάτι αδύνατο αφού Λ. Γρηγοράκος και Χ. Θεοχάρης έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα στηρίξουν την απλή λογική προτάσσοντας την ανάγκη συγκρότησης ισχυρών κυβερνήσεων.

Ταραχή στον ενδιάμεσο χώρο

Πριν καν κατατεθεί επίσημα η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου συνέβησαν πολλά στον ενδιάμεσο χώρο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ακολούθησε ανοιχτά και πολύ εμφατικά τη ΝΔ και έριξε το γάντι στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας του να συστρατευθεί. Στο εσωτερικό του κόμματός του υπάρχουν διαφωνίες, ο Σπ. Λυκούδης, για παράδειγμα, μπορεί να μην υπερψηφίσει για λόγους αρχής (για να μην υποστηριχθεί η κυβερνηση) αλλά είναι υπέρ της απλής αναλογικής και οπωσδήποτε δυσαρεστήθηκε από την ένταση της τοποθέτησης του Στ. Θεοδωράκη.

Πολύ βαθύτερο είναι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ που πριν από έναν χρόνο με ηγεσία Βενιζέλου είχε καταθέσει πρόταση συναφή με αυτή της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. Η Φώφη Γεννηματά αρχικά φερόταν να βλέπει θετικά την απλή αναλογική (όπως και η ΔΗΜΑΡ) αλλά οι πιέσεις που δέχτηκε είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφόρητες. Αυτός είναι και ο λόγος που άργησε να πάρει επίσημα θέση και περιοριζόταν στις διακηρύξεις ότι δεν θα εμπλακεί σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Τελικά, φαίνεται πως προσανατολίζεται στην καταψήφιση, αφού κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να φέρει πολιτικό σεισμό στο εσωτερικό του |ΠΑΣΟΚ.

Δεξιά-αντιδεξιά

Αν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ακολουθήσουν τη ΝΔ στο θέμα του εκλογικού νόμου, κάτι που είναι το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, θα γίνει σαφής και η νέα διαχωριστική γραμμή στον πολιτικό χάρτη. Η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης θα δείξουν στην πράξη ότι υποστηρίζουν μια δυνητική κυβέρνηση Μητσοτάκη ικανοποιώντας έτσι τον Ευ. Βενιζέλο και άλλα στελέχη της ευρύτερης κεντροαριστεράς που δεν κρατούν ίοες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά πηγαίνουν όλο και δεξιότερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πόλωση θα βαθύνει και αυτό θα συμβάλει στη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που θα ισχυροποιηθεί ως ηγεμονική δύναμη σε ολόκληρο τον αντιδεξιό χώρο. Υπεραισιόδοξη εκτίμηση αν αναλογιστεί κανείς ότι το κυβερνών κόμμα έχει απώλειες και προς τα αριστερά, σε μικρά αντιμνημονιακά κόμματα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ προσκάλεσε τον Α. Τσίπρα στη διάσκεψη της “Προοδευτικής Συμμαχίας” που με πρωτοβουλία του Βερολίνου συστάθηκε για να υποκαταστήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή στην οποία προεδρεύει ο Γ. Παπανδρέου. Και αυτή είναι μια ακόμη κίνηση εκ μέρους των ευρωσοσιαλιστών στην προσπάθειά τους να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ εγγύτερα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: