5.7.16

«Τρίζει» η ηγεμονία της ΕΕ μετά το Brexit...

Ισχυροί αποδεικνύονται οι μετασεισμοί στην ΕΕ από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Κυβερνήσεις κρατών-μελών και πολιτικοί ασκούν ανοικτά κριτική στην πολιτική της ΕΕ, άλλοι προτείνουν νέα δημοψηφίσματα, αλλά και...
παραίτηση Γιούνκερ. Στον αντίποδα οι ισχυροί καλούν για περαιτέρω «ψαλίδισμα» αρμοδιοτήτων των θεσμικών οργάνων.

Μόλις λίγες μόλις ώρες μετά την απόφαση για Brexit εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα, όπως το Εθνικό μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα για την Ελευθερία στην Ολλανδία, ζήτησαν άμεσα δημοψηφίσματα στις χώρες τους, ενώ το ίδιο έπραξε μερικές ημέρες μετά και ο πρόεδρος της Τσεχίας.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι λεκτικές επιθέσεις στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά το βρετανικό σοκ, μοιάζουν περισσότερο με προσπάθεια κατευνασμού της κοινής γνώμης παρά με μια συντονισμένη κίνηση περιορισμού των εξουσιών. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν περαιτέρω τη νομιμότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στα μάτια των πολιτών.

Η Γαλλία, η οποία οδεύει σε προεδρικές εκλογές την επόμενη χρονιά, έχει απειλήσει να σταματήσει να ακολουθεί τους κανόνες της ΕΕ για τους πολίτες που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη με το επιχείρημα ότι κόβουν δουλειές από τους ντόπιους. Ο πρόεδρος Ολάντ έχει ήδη απαιτήσει να γραφτούν ξανά οι κανόνες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και οι απαγορεύσεις για κρατική βοήθεια στη βιομηχανία.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Κυριακή ότι ο κανονισμός της ΕΕ που επιτρέπει στους εργοδότες να πληρώνουν λιγότερα χρήματα σε αποσπασμένους εργαζόμενους (από άλλες χώρες) σε σχέση με τους ντόπιους, αλλιώς η Γαλλία θα σταματήσει να τον εφαρμόζει.

Οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αποσπασμένους εργαζόμενους περισσότερο από τον κατώτατο μισθό της χώρας που τους φιλοξενεί και πληρώνουν ασφαλιστκές εισφορές στα συστήματα των χωρών καταταγωγής τους, οι οποίες είναι συνήθως πολύ πιο χαμηλές από εκείνες στη Δυτική Ευρώπη. 

Σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την άνοδο της υποστήριξης στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, ο υποψήφιος των Συντηρητικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε τη Δευτέρα να υπάρξει μια νέα ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη, αλλά και να σταματήσει η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ σταματώντας, δηλαδή, τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας.

Η Ιταλία, από την πλευρά της, ζητάει περισσότερη χαλάρωση στους οικονομικούς κανόνες με το βλέμμα στο προβληματικό τραπεζικό της σύστημα.

Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: