31.8.16

Φίλης προς Αδωνη: Επιχειρηματολογείς όπως οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής...

Κόντρα Φίλη - Άδωνι για τις αλλαγές στην εκπαίδευσηΚόντρα στην βουλή...
Η αριστεία, τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και η ποιότητα της δημόσιας και ιδιωτικής παιδείας διανθισμένα με «τσιτάτα» του Ισοκράτη κυριάρχησαν στην κόντρα του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον βουλευτή της ΝΔ  Άδωνι Γεωργιάδη κατά την διάρκεια της...
συζήτησης του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Βουλή.

Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις υπονομεύουν την ιδιωτική εκπαίδευση και αφαιρούν το δικαίωμα από τους γονείς να επιλέγουν για τα παιδιά τους τα ιδιωτικά σχολεία. «Το Σύνταγμα έδωσε την επιλογή στον κ. Τσίπρα να πάνε τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Γιατί επέλεξε την σχολή «Χιλ» και όχι ένα από τα δικά σας σχολεία;» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να συνεχίσει «Καταργείτε το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν… Είχατε το θράσος να λέτε ότι η αριστεία δημιουργεί ανισότητες.  Ο Ισοκράτης λέει ότι μεγαλουργήσαμε στο παρελθόν γιατί είχαμε φτιάξει Δημοκρατία που βασίζονταν στην ισονομία και την αξία».

Ασκώντας κριτική για την τροπολογία που επαναφέρει το καθεστώς των «αιώνιων φοιτητών» είπε «για τον εαυτό του νομοθετεί ο κ. Φίλης; Θα ξαναγραφεί στην σχολή του ο υπουργός;».

Η αναφορά του βουλευτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πτέρυγα της συμπολίτευσης με αποτέλεσμα ο κ. Γεωργιάδης να αντιδράσει «ακούστε! Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν αυτός που έλεγε ότι κανείς Έλληνας δεν θα ξαναπληρώσει ΕΝΦΙΑ και σήμερα τον πληρώνουμε όλοι. Τη λέξη ξεφτίλα να μην την ξαναπείτε για 50 χρόνια. Έχετε ξεφτιλιστεί τελείως». 

Από το στόχαστρο του κ. Γεωργιάδη δεν ξέφυγε ούτε η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. «Είναι αχαρακτήριστη η θέση της ότι προτιμά τους κουκουλοφόρους από τους τζιχαντιστές. Τι έχει να πει που οι φίλοι σας έδειραν τον διοικητή της τροχαίας;» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η ΝΔ θα αλλάξει το νόμο. Θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των γονέων στην επιλογή. Δεν είναι στόχος μας να πάμε τα ιδιωτικά σχολεία προς τα κάτω αλλά να πάμε τα δημόσια σχολεία προς τα πάνω».

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει ως τακτική την πολιτική δολοφονία χαρακτήρων και όχι την πολιτική αντιπαράθεση».

Επί της ουσίας είπε ότι η ρύθμιση για την επανεγγραφή φοιτητών «αφορά ενεργούς φοιτητές που για δύο συνεχή εξάμηνα δεν εγγράφηκαν. Δεν έχουν διαγραφεί και μπορούν να επανεγγραφούν».

Κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι χρησιμοποιεί επιχειρήματα επικαλούμενος τον Ισοκράτη όπως κάνουν και οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας «δεν λέω ότι συνεννοηθήκατε αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναφερθήκατε για την ισονομία κατ αξία παραπέμπει στην αριστοκρατία και όχι δημοκρατία. Δεν υπάρχει ψήφος τιμαρίου. Η ψήφος του φτωχού και αγράμματου, του πλουσίου και μορφωμένου έχει την ίδια αξία και αυτή είναι η αξία της Δημοκρατία. Εσείς κακοποιώντας ένα αρχαίο κείμενο ερμηνεύετε την ισονομία».

«Μιλάτε για τους αρίστους. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει τάση βελτίωσης» παραδέχθηκε για να αναφερθεί στα σχέδια του υπουργείου για αλλαγές στον τρόπο εισόδου στα πανεπιστήμια. «Το βασικό θέμα δεν είναι οι επιθετικοί προσδιορισμοί αλλά η ουσία. Ως κυβέρνηση αναβαθμίζουμε το σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης ακολουθώντας την διεθνή πρακτική. Να μην υπάρχει στην Ελλάδα το παράδοξο των εξετάσεων που είναι αδιάβλητες αλλά οδηγούν σε παράδοξα. Θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα εξετάσεων και να δώσουμε στο σχολείο – και όχι στην παραπαιδεία -  την διαδικασία μετάβασης στα πανεπιστήμια . Το σχέδιο για την είσοδο στα πανεπιστήμια περιλαμβάνει αναβάθμιση του σχολείου και κυρίως του Λυκείου. Οι προηγούμενες τάξεις να έχουν πρόγραμμα με εύρος γνωστικού αντικειμένου – εύρος εγκύκλιας εκπαίδευσης» είπε ο υπουργός.

Αναφορικά με την λειτουργία των νηπιαγωγείων είπε ότι «Με λιγότερα νήπια λόγω υπογεννητικότητας έχουμε περισσότερα νηπιαγωγεία φέτος» για να προσθέσει «Ψέμα ότι κλείνουμε τα ολοήμερα. Είναι όσα και πέρυσι… Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ακόμα και αν υπάρξουν τρικλοποδιές πολιτικές ή παρασυνδικαλιστικές».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: